Linkuri accesibilitate

10 morţi şi sute de arestări la Teheran - bilanţul reprimării protestelor opoziţiei


Ahmadinejad acuză Statele Unite şi Marea Britanie de ingerinţă în afacerile Iranului

Faezeh Hashemi, fiica lui Rafsanjani
La manifestatiile de protest de simbata, cel putin 10 oameni si-au pierdut viata si sute de persoane au fost arestate. Potrivit relatarilor, printre cei arestati se afla si fata fostului preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani impreuna cu alte 4 rude ale fostului presedinte. Potrivit unei organizatii pentru apararea drepturilor omului din Iran protestatarii raniti au fost arestati de catre militiile islamiste indata ce au ajuns la spitale.

Duminica, preşedintele Mahmud Ahmadinejad a cerut Statelor Unite si Marii Britanii “sa nu se mai amestece in afacerile interne ale Iranului”. La rindul sau, intr-o intilnire cu diplomati straini, ministrul iranian de externe Manucher Mottaki a acuzat Marea Britanie, Franta si Germania că instiga populatia la revolta. El a imputat guvernului de la Londra că timp de 2 ani ar fi planuit să saboteze alegerile prezidentiale. Liderul parlamentului de la Teheran, Ali Larijani a cerut revizuirea legaturilor diplomatice cu cele 3 ţări europene pentru că ar sprijini opozitia.

Sloganuri anti BBC
Declaraţiile lui Ahmadinejad si ale speakerului au fost respinse de ministrul britanic de externe David Miliband care a spus şi că este obligaţia autoritatilor să asigure corectitidinea rezultatului alegerilor.

Intretimp autoritatile iraniene au dispus expulzara corespondentului BBC la Teheran.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a cerut guvernului de la Teheran „sa puna capat tuturor acțiunilor violente si nedrepte impotriva propriului popor”. Presedintele Obama a adaugat:„guvernul iranian trebuie sa inteleaga ca lumea intreaga urmareste evolutiile din Iran.
XS
SM
MD
LG