Linkuri accesibilitate

Reprimarea demonstraţiilor de la Teheran - morţi şi răniţi


Potrivit televiziunii de stat din Iran, in violenţele de ieri dintre protestatari si fortele de ordine ar fi fost omoriti peste 10 oameni si peste 100 ar fi fost raniti in ceea ce televiziunea a numit “ciocniri cu grupări teroriste.” Informaţia nu a fost confirmata din surse independente. La manifestatiile de protest de ieri au participat mii de persoane, iar autoritatile au blocat strazile, iar militiile islamice au intrat in forta cu motocicletele impotriva protestatarii pasnici .

Potrivit informatiilor difuzate pe internet prin reteaua Twitter, militiile islamice Basiji i-au atacat cu ferocitate pe protestatari, folosind bastoane de cauciuc, lanţuri de metal şi gaze lacrimigene.

Astazi, seful politiei iraniene l-a avertizat pe liderul opozitiei Mir Hossein Musavi că organele de ordine vor riposta in mod decisiv daca protestaraii mai ies in strada.

Musavi a declarat ca este gata sa devină martir si ca Republica Islamica trebuie sa se dezbare de minciuni si necinste. De asemenea Musavi a afirmat ca daca iranienii nu vor fi capabili să isi apere singuri drepturile printr-o reactie paşnică a societăţii civile fată de situatia creata si fată de violentele de ieri, atunci in fata iranienilor sint “zile periculoase”. In ultimele zile peste 100 de proemienti activisti reformisti si pentru drepturile omului au fost arestati.

La Washinton, preşedintele american Barack Obama a cerut guvernului iranian sa puna capat violenţelor si actiunilor “nedrepte” indreptate impotriva propriului popor.

Regimul de la Teheran a instaurat de acum citeva zile restrictii foarte dure impotriva presei internationale. Un iranian a transmis o inregistrare video catre serviciul iranian al postului nostru de radio, in care se aude ca multimea, la protestele de ieri, striga lozinci impotriva liderului religios suprem din Iran, Ayatolahul Ali Khamenei.

Reamintim ca la rugaciunile de vineri, Khamenei a indemnat la calm, a declarat ca alegerile au fost ciştigate in mod cinstit de actualul presedinte Mahmud Ahmadinejad si a avertizat că, daca protestele continua, raspunderea pentru replica autorităţilor va cădea pe cei care scot lumea in strada.
XS
SM
MD
LG