Linkuri accesibilitate

Ciocniri sîngeroase la Teheran în urma intervenţiei forţelor speciale de poliţie


Candidatul opoziţiei Mir Hossein Musavi pledează pentru reformarea sistemului islamic, nu pentru abolirea lui

După ciocniri intense la Teheran între demonstranţi şi forţele de poliţie iraniene, liderul opoziţiei Mir Hossein Musavi a dat publicităţii pe internet o declaraţie în care susţine că Republica Islamică trebuie să fie eliberată de atmosfera de minciună şi necinste în care se află.

Declaraţia lui Musavi survine după ce suporterii săi au continuat să protesteze împotriva rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie în care preşedintele în exerciţiu Ahmadinejad a fost declarat învingător. Pentru a împrăştia demonstranţii, forţele de ordine au recurs la tunuri cu apă şi la gaze lacrimogene. În unele părţi ale capitalei iraniene s-au auzit salve de armă.

Martori oculari relatează că mii de poliţişti din cadrul trupelor speciale şi membri ai miliţiilor Basij au încercat să izoleze grupurile de protestatari pentru a-i împiedica să se adune în Piaţa Revoluţiei unde urma să aibă loc o demonstraţie neautorizată.

Trupe au fost dislocate şi pe şoselele care duc la Teheran. Prezenţa masivă a armatei a fost semnalată şi în alte oraşe. Ciocniri au avut loc, potrivit unor relatări neconfirmate, în oraşele Shiraz, Isfahan şi Mashhad.

La Teheran, Mir Hossein Musavi a fost văzut în mulţime în apropiere de bulevardul Azadi, declarînd că este gata să-şi asume soarta de martir şi pledînd pentru o grevă generală în cazul în care va fi arestat.

Într-o declaraţie anterioară publicată pe site-ul său, Musavi a reafirmat dreptul său de a cere anularea alegerilor. El a precizat că nu este împotriva sistemului islamic şi a legilor sale, ci împotriva minciunilor care au copleşit ţara.

Anterior, Consiliul de Securitate al Iranului îl avetizare se Musavi că va fi tras la răspundere pentru consecinţele oricăror noi demonstraţii de protest. Avertismentul a survenit la o zi după ce Ayatolahul Khamenei a cerut sistarea protestelor de stradă, declarînd că alegerile prezidenţiale au fost corecte.

Pe de altă parte, televiziunea de stat iraniană a relatat că Consiliul Gardienilor s-a declarat dispus să renumere în mod aleatoriu 10% din voturile exprimate la scrutinul prezidenţial. Anunţul în acest sens a fost făcut după ce Musavi şi un alt candidat nu s-au prezentat la şedinţa extraodinară a Consiliului din dimineaţa zilei de 20 iunie.

În ultimele zile, autorităţile au arestat peste 100 de personalităţi reformiste. Organizaţia Reporteri fără frontiere a anunţat de asemenea că în ultima săptămînă au fost reţinuţi 20 de ziarişti şi bloggeri.
XS
SM
MD
LG