Linkuri accesibilitate

Teheran: autorităţile recurg la intimidări pentru a împiedica noi proteste


Din Iran parvin informaţii contradictorii despre planificatele proteste ale opoziţiei faţă de rezultatul alegerilor prezidenţiale din 12 iunie. Potrivit corespondentilor nostri şi ai agenţiilor internaţionale de presă, unii din liderii opozitiei au anunţat suspendarea protestelor pentru că nu au fost obţinute autorizările de la guvern.

Consiliul de Securitate al Iranului a avertizat în mod categoric că dacă oamenii continuă protestele, răspunzatori pentru ceea ce se va întimpla sunt cei care au organizat manifestatiile. Adjunctul sefului politiei iraniene este citat cu declaraţia că poliţia va interveni „cu fermitate şi hotarire daca protestele continuă".

Între timp un cleric reformist de la Qom a cerut autorităţilor să permita protestele paşnice tocmai pentru a evita să devina violente.

Consiliul Gardienilor, forul legislativ suprem religios, a anunţat ca va renumăra, la intimplare 10 la suta din voturile din 12 iunie. Ieri liderul religios suprem din Iran, Ayatolahul Ali Khamenei a făcut apel la calm, a spus că alegerile au fost corecte şi că preşedintele Ahmadinejad a cîştigat cinstit alegerile prezidentiale. Ayatolahul a avertizat că prelungirea protestelor nu va fi tolerată..

Ieri preşedintele american Barak Obama şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situatia din Iran, spunind că liderii de la Teheran trebuie să ştie ca lumea urmareşte cu atentie situaţia.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG