Linkuri accesibilitate

Istoria şi mistificarea ei - istoriografii versus ispravnicii "istoriei integrate"


Cei care nu pot învăta din istorie sunt condamnaţi sã o repete

"Oamenii au parut ca stiu mereu doar o jumatate din istorie si ca sunt derutati de cealalta jumatate"; "ignoranta noastrã vizavi de istorie ne determinã sa ne falsificãm istoria" - sunt doar cateva citate despre istorie. De ce le-am amintit? Pentru ca vom incerca sa raspundem la intrebarea –daca mai avem nevoie de istorie?

Unii, poate, se vor arata ingroziti si vor vorbi despre un „popor fara istorie”. Bun sau rau, trecutul nu ni-l poate lua nimeni, insã la ce ne-ar mai folosi el daca tot mai multi dintre moldoveni îl uitã. Or, asa cum spun oamenii cu care am discutat ocazional, istoria o interpreteazã cine si cum doreste.

Apropo, nu demult, presedintele Rusiei Dmitri Medvedev a semnat decretul de infiinþare a unei comisii care sã actioneze împotriva a ceea ce liderul de la Kremlin numeste falsificarea istoriei sovietice a tarii sale si a rolului Uniunii Sovietice în timpul si dupã al doilea rãzboi mondial.

Istoricul Ion Varta, crede cã noua comisie este parte a unei politici mai ample de a cenzura adevarul istoric, dar ca ea nu va putea impune pe plan extern viziunea Moscovei asupra istoriei.

Istorie si logica marxist-leninista sau cateva aspecte ale discutiei provocate de introducerea noilor manuale de istorie in scoala pe care le abordam cu Rodion Burca si Alexandru Bordeianu, studenti la facultatea de istorie a USM.

Unii ii acuza pe profesori ca nu au predat niciodatã la scoalã „istoria adevarata”, ci numai stereotipuri patriotarde menite sa le creascã respectul de sine. Daca este asa, ii mai pregateste istoria pe copii pentru “meseria” de cetateni sau nu face altceva decat sa-i îndoctrineze? Intrebarea am adresat-o politologului Oleg Serebrian, profesor la Institutul European de Inalte Studii Internationale din Nisa.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG