Linkuri accesibilitate

Slumdog Millionaire


Regizorul Danny Boyle
Regizorul Danny Boyle

Ecourile triste ale unui triumf la Mumbai

Au trecut câteva luni de când o poveste de dragoste indiană a cucerit premiul Oscar pentru cel mai bun film al anului. Ecourile triumfului continuă, dar cu unele acorduri triste.

Filmul „Slumdog Millionaire”, marele laureat al Oscarurilor de anul acesta, a fost turnat în cea mai mare parte într-o mahala imensă din Mumbai, capitala comercială a Indiei. Eroii lui, la vârsta copilăriei, au fost interpretaţi de doi băieţi şi o fetiţă care locuiau cu adevărat în mizeria caselor de carton şi tablă, fără instalaţii sanitare şi alte dotări considerate normale în ţările dezvoltate.

Iar la câteva săptămâni după triumful filmului, presa internaţională a arătat imaginile demolării cocioabelor, inclusiv a casei în care locuia una din micile vedete ale peliculei. Ismail, în vârstă de nouă ani, care a jucat rolului micului Salim. Imediat după ceremonia premierii de la Los Angeles, autorităţile indiene, mândre de succesul unui film despre India, cu indiene, au anunţat cu fanfară că vor oferi micilor actori case adevărate, ca să nu mai trăiască în mizerie.

Actorul copil Mohammed Azharuddin Ismail
Numai că familiile lor spun că de la acea promisiune trâmbiţată în presă nu au mai auzit nimic, şi nimeni nu le-a oferit vreo casă nouă. Aşa că în urmă cu două săptămâni regizorul şi producătorul filmului au mers la Mumbai şi au anunţat că au cumpărat un apartament pentru familia lui Ismail. Regizorul, britanicul David Boyle, a spus că în curând vor fi cumpărate case şi pentru ceilalţi doi mici actori, cei care au interpretat rolurile lu Jamal şi Latika, la vârsta copilăriei.

După ce presa l-a acuzat că nu s-a îngrijit de soarta vedetelor din mahala, regizorul Boyle a răspuns că tocmai presa e de vină pentru tot scandalul, pentru că a ridicat în mod artificial aşteptările publicului şi ale micilor actori. Boyle a mai spus că drama lor este cu atât mai mare, cu cât succesul filmului, neaşteptat, i-a aruncat în lumina reflectoarelor, i-a dus la Hollywood, după care s-au întors în lumea a treia în care trăiesc în realitate.
Regizorul Boyle şi producătorul Christian Colson au donat şi o jumătate de milion de lire sterline unei organizaţii nonprofit care a iniţiat un program pentru copii într-o mahala din centrul Mumbaiului, unde s-a turnat cea mai mare parte a filmului.

David Boyle a mai anunţat că a înfiinţat un fond special, numit „Jai Ho”, după unul din cântecele din film. Banii care se vor aduna vor fi cheltuiţi pentru educaţia lui Ismail, până la vârsta de 18 ani. Apartamentul cumpărat, a mai spus regizorul britanic, este într-un cartier decent, a costat peste două milioane de rupii indiene, adică vreo 42.000 de dolari şi este în apropierea şcolii la care învaţă Ismail.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG