Linkuri accesibilitate

Exerciţii de testare a militarilor pentru misiuni de pacificare ONU

Un efectiv de o sută de militari ai Armatei Naţionale vor fi testaţi de experţi ai Comandamentului Militar European, astfel încît un rezultat pozitiv să certifice buna pregătire militarilor moldoveni ce le-ar permite să participe la misiunile de pacificare sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite. Până în prezent, R. Moldova a avut doar ofiţeri trimişi individual în calitate de observatori militari ai ONU, şi niciodată o subdiviziune.

Pentru a demonstra experţilor şi superiorilor că pot face faţă misiunilor internaţionale, militarii moldoveni au prezentat astăzi un exerciţiu în care au simulat apărarea sediului bazei militare de atacul unui grup de rebeli. Ministrului Apărării Vitalie Vrabie a urmărit abilitatea militarilor care au reuşit să calmeze spiritele în nici 10 minute. L-am întrebat pe ministrul Vitalie Vrabie ce va urma după încheierea testului: „Noi conform programului angajamentelor noastre internaţionale avem de pregătit în timp o companie de infanterie uşoară”. Ministrul Vrabie a recunoscut că pentru a face faţă exigenţelor, militarii moldoveni au nevoie de asistenţa specialiştilor din occident.

Pe durata testării, militarii Armatei Naţiionale vor fi instruiţi de un grup de ofiţeri din Statele Unite ale Americii, în frunte cu William Ingram, comandantul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord: „Pregătirea pentru procesul de menţinere a păcii are mai multe etape. R. Moldova a început instruirea anul trecut şi din câte ştiu are şi un plan de pregătire pentru anul 2010 şi 2011. Militarii trebuie să fie gata să poată participa la astfel de misiuni de fiecare dată când Comandamentul Armatei Naţionale decide că ei trebuie să plece”.Căpitanul Radu Burduja, este unul dintre ofiţerii care recent s-au întors dintr-o misiune de menţinere a Păcii în Liberia. Căpitanul Burduja recuoaşte că „pe viu” lucrurile stau altfel decît la aplicaţii: „Mult mai dificil. Ei practic nu se controlează. Nu vine o mulţime de 30 de persoane. Se întâmplă să vină mii de persoane”.

După ce militarii vor susţine testul R. Moldova îi va putea trimite în misiunea cu acordul Parlamentului.
XS
SM
MD
LG