Linkuri accesibilitate

Ayatolahul Khamenei susţine cauza lui Ahmadinejad


Ayatolahul Ali Khamenei vorbind la Universitatea din Teheran
Ayatolahul Ali Khamenei vorbind la Universitatea din Teheran

Liderul spiritual suprem al Iranului avertizează opoziţia să nu mai recurgă la demonstraţii

Aiatolahul Ali Khamenei a apărat victoria în alegeri a preşedintelui în exerciţiu Mahmud Ahmadinejad şi a negat că procesul electoral ar fi fost incorect sau fraudat. „Legile Iranului nu permit falsificarea alegerilor”, a insistat Khamenei.

Discursul de astăzi a fost prima intervenţie publică a aiatolahului după alegerile de la 12 iunie, urmate de proteste masive al suporterilor candidatului învins Mir Hossein Musavi. Autorităţile iraniene spun că în violenţele de la începutul săptămânii au murit opt persoane. Astăzi, Khamenei a avertizat că orice noi pierderi de vieţi omeneşti vor apăsa pe conştiinţa celor care pun la cale protestele. „Rezultatele alegerilor se decid la urne, nu pe stradă”, a mai spus liderul religios, adresîndu-se mulţimilor adunate la Universitatea din Teheran, înaintea rugăciunilor musulmane de vinerea, cărora le-a mai spus că „Iranul are nevoie de calm”.

Khamenei a adăugat că eventuale plângeri sau contestaţii legate de alegeri trebuie înaintate pe căi legale şi a spus:„Nu voi capitula în faţa inovaţiilor ilegale”, o aluzie la protestele de stradă. Aiatolahul a mers şi mai departe spunînd că folosirea mulţimilor ca instrument de presiune poate duce la dictatură.

Ali Khamenei cere încetarea protestelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00
Vorbind la câteva zile după restrângerea dreptului presei străine de a relata din Iran, aiatolahul a spus că punînd la îndoială rezultatul alegerilor, duşmanii ţării sale atacă de fapt fundamentul islamic al statului iranian. „Remarcile oficialilor americani despre drepturile omului şi... restricţii nu sunt acceptabile, pentru că ei n-au habar de drepturile omului, după ce au făcut în Afganistan, în Irak şi în alte părţi ale lumii. Nu avem nevoie de sfaturi despre drepturile omului de la (oficialii) americani”, a spus Khamenei.

Agenţia Reuter aminteşte că multe ţări europene şi organizaţii internaţionale au criticat alegerile iraniene şi incidentele care le-au urmat, dar – scrie Reuter – reacţia administraţiei Obama a fost mai rezervată, parcă pentru a lăsa o portiţă deschisă unui posibil dialog. În discursul său de astăzi, Khamenei, care este teoretic deasupra diviziunilor politice, a spus că între oficialii iranieni există diferenţe de opinie, dar asta este normal şi nu echivalează cu vreo fisură în sistem. Khamenei a recunoscut însă, trecînd peste obligaţiile sale nepartinice, că Ahmadinejad, pe care l-a numit învingătorul alegerilor de la 12 iunie, îi este mai apropiat ca viziune în politica internă şi internaţională.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG