Linkuri accesibilitate

R. Moldova pierde la CEDO procesul intentat de victima unui caz de tortură


Veaceslav Ţurcan şi Serghei Gurgurov
Veaceslav Ţurcan şi Serghei Gurgurov

Un precedent în contextul cazurilor de tortură de după 7 aprilie

Zilele trecute Guvernul de la Chişinău a fost găsit vinovat de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului într-un caz de tortură. Republica Moldova va trebui să plătească despăgubiri morale de 45 mii de EURO lui Serghei Gurgurov, un tânăr care a fost torturat în 2005 în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Avocatul lui Serghei Gurgurov, Veaceslav Ţurcan consideră că decizia CEDO din 16 iunie este un precedent pentru Republica Moldova, în contextul cazurilor de tortură înregistrate după evenimentele din 7 aprilie, când mai mulţi tineri s-au plâns că au fost bătuţi de oamenii legii.

În cazul lui Serghei Gurgurov, CEDO a concluzionat că “Procuratura nu a întreprins măsurile necesare pentru investigarea cazului şi stabilirea adevărului. Mai mult, există dovezi că s-a încercat ascunderea faptelor şi crearea obstacolelor pentru identificarea şi pedepsirea celor vinovaţi”.

Avocatul Veaceslav Ţurcan, susţine că în acest caz, Procuratura Generală ar trebui să se autosesizeze şi să-i tragă la răspundere pe oamenii legii care l-au torturat pe Gurgurov: “Dacă acuma Procuratura nu va întreprinde aceste măsuri, nu se va autosesiza – şi nu-l va recunoaşte parte vătămată pe Gurgurov – consider că Gururov este în drept să depună o plângere în adresa Procuraturii Generale. Refuz? Încă o plîngere la Curtea Europeană”.

Cazul “Gurgurov versus Republica Moldova” a ajuns la CEDO anul trecut. Potrivit directorului executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Goloşceapov, cazul a fost examinat în regim de urgenţă, urmare a presiunilor din partea autorităţilor asupra avocaţilor care-l apărau pe Gurgurov: “Curtea Europeană a considerat că în acest fel sunt impuse bariere pentru desfăşurarea unei anchete eficiente şi a decis urgentarea examinării dosarului”.

Serghei Gurgurov a fost reţinut de către poliţie în octombrie 2005, fiind învinuit de furtul unui telefon mobil. Ca să-l forţeze să-şi recunoască vina, spune Serghei, poliţiştii îl loveau în timp ce era supspendat de o bară de metal cu mânile şi picioarele legate. O mască antigaz i se punea pe faţă, pentru a-i înăbuşi strigătele în timp ce era electrocutat. Iar după ce i-a fost forţată coloana vertebrală, acum se poate deplasa doar sprijinindu-se de cârje. Serghei Gurgurov este decis să obţină răspunderea penală a poliţiştilor care l-au maltratat: “Vom lupta până ei vor fi pedepsiţi. Astfel de oameni nu ar trebui să lucreze în poliţie. Ei lucrează în continuare şi deţin funcţiile pe care le aveau în 2005. De atunci oare câţi oameni au fost schilodiţi”?

Am solicitat Procuraturii Generale să ne răspundă dacă se va ţine cont de concluziile Curţii Europene în ceea ce priveşte identificarea şi pedepsirea poliţiştilor care se fac vinovaţi de maltratarea lui Gurgurov. Iată răspunsul purtătoarei de cuvânt a Procuraturii, Maria Vieru:
“Procuratura Generală se va autosesiza şi va iniţia urmărirea penală pe faptul torturării cetăţeanului Gurgurov. Concomitent, vor fi verificate acţiunile procurorului care a instrumentat cazul”. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale însă nu a putut să ne răspundă cine este procurorul care a instrumentat cazul şi când va fi iniţiată urmărirea penală pe faptul torturării lui Serghei Gurgurov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG