Linkuri accesibilitate

Protestatarii au purtat negru în semn de solidaritate cu familiile celor ucişi după alegeri

Îmbrăcaţi în negru şi purtînd lumânări, zeci de mii de suporteri ai lui Mirhossein Musavi au demonstrat astăzi la Teheran, deplîngînd moartea celor ucişi în timpul violenţelor post-electorale de săptămâna aceasta.

După mai multe zile de proteste de stradă, forul legislativ suprem al Iranului, Consiliul Gardienilor a făcut un nou gest de deschidere faţă de nemulţumiţi. Purtătorul de cuvânt al Consiliul Gardienilor a spus că patru candidaţi învinşi la alegeri vor putea participa săptămâna viitoare la o şedinţă a Consiliului Gardienilor, care le va asculta opiniile.

Alegerile de la 12 iunie, câştigate detaşat de preşedintele în exerciţiu Mahmud Ahamdinejad, au fost urmate de cele mai mari demonstraţii văzute în Iran în ultimii 30 de ani.

Vărsarea de sânge, protestele, arestările şi restricţiile impuse presei au atras atenţia opiniei publice internaţionale asupra celui de-al cincilea exportator de petrol al lumii, angajat într-o lungă dispută cu Occidentul pe tema ambiţiilor nucleare iraniene.

Martori oculari au spus că la Teheran piaţa Imam Khomeini, din centrul capitalei, s-a umplut din nou de protestatari astăzi, la o zi după ce Musavi le-a cerut suporterilor săi să se adune în moschei sau la mitinguri paşnice. Tot Musavi le-a spus să poarte negrul, nu culoarea campaniei sale, verdele, în semn de solidaritate cu familiile celor răniţi sau ucişi după alegeri. „Unde sunt fraţii noştri?”, „De ce ne-aţi ucis fraţii?”, se putea citi pe pancartele purtate astăzi de demonstranţi.

Potrivit televiziunii de stat iraniene, în timpul protestelor împotriva rezultatelor alegerilor au murit opt persoane. Potrivit agenţiei Reuter, sute de reformişti au fost arestaţi în întreaga ţară.

Agenţii serviciilor speciale l-au reţinut pe politicianul de opoziţie Ebrahim Yazdi în timp ce se afla la spital. Yazdi conduce un partid scos în afara legii, „Mişcarea Libertăţii”, şi a fost ministru de externe în primul guvern iranian de după revoluţia islamistă din anul 1979.

Între timp, un purtător de cuvânt al Consiliului Gardienilor a anunţat că a început „examinarea atentă” a 646 de contestaţii depuse după alegeri. Printre cele mai frecvente plângeri se numără numărul insuficient de buletine de vot, presiuni exercitate asupra alegătorilor, ca să voteze un candidat anume şi faptul că reprezentanţii unor candidaţi nu au fost lăsaţi să-şi ocupe locul în comisiile din secţiile de votare.

Hamid Najafi, redactorul-şef al ziarului conservator de limbă engleză „Kayhan”, care apare la Teheran, a spus agenţiei Reuters că investigarea plângerilor electorale de către Consiliul Gardienilor are mari şanse de a calma situaţia din ţarăDar Abolhassan Banisadr, primul preşedinte al Iranului după revoluţia din 1979, întrevede o confruntare mai îndelungată. Într-un interviu acordat agenţiei Reuter la Paris, fostul preşedinte iranian a spus că mişcarea de protest de la Teheran arată limpede că poporul vrea democraţie: "Actualul regim nu este democratic, aşa că mişcarea nu se poate opri şi va continua, într-o formă sau alta".
XS
SM
MD
LG