Linkuri accesibilitate

„Unica problemă este Consiliul Europei lipsa experților...”


Despre ancheta evenimentelor din 7 aprilie cu Vladimir Țurcan

Mai multe instituţii internaţionale au cerut autorităţilor moldovene o anchetă transparentă a evenimentelor din 7 aprilie de la Chişinău, urmate de moartea a trei tineri şi maltratarea de către poliţie a altor câtorva zeci.

Cum evoluează investigaţia legată de evenimentele din aprilie, îl vom întreba pe Vladimir Turcan, vicepreşedinte al Parlamentului şi șef al comisiei speciale create în acest caz.


Elena Cioina
: D-le Turcan, comisia pe care o conduceti a ajuns pana astazi la vreo concluzie privind cauzele si organizatorii evenimentelor din 7 aprilie?

Vladimir Turcan
: Nu, actualmente noi suntem in stadiul in care trebuie sa purcedem la audierea organelor care au fost stabilite. Randul acestora si numarul, la concret, pe cine, au fost stabilite la sedinta precedenta. Unica problema care exista astazi este neprezentarea, cu regret, pana acum din partea Consiliului Europei si din partea altor organizatii internationale la care noi ne-am adresat a candidaturilor expertilor. In special d-l Ristovski si d-l Mizsei ne-au promis ca in timpul cel mai apropiat expertii acestia vor fi la Chisinau si noi vom avea posibilitatea sa prelungim activitatea comisiei incepand cu rapoartele necesare.

Valeriu Cater
: D-le Turcan, dar a propos de expertii internationali, in declaratia lansata zilele trecute de Consiliului ministrilor de Externe ai Uniunii Europene la Luxembourg autoritatilor de la Chisinau li se sugereaza limpede sa accepte o investigatie internationala. In acest context, de ce nu ar fi posibila o ancheta independenta realizata de experti straini, astfel incat sa fie eliminate orice suspiciuni privind corectitudinea acestei anchete?

Vladimir Turcan: Anume in acest context, pe mine ma mira faptul ca d-l Solana, fiind intr-o deplasare aici la Chisinau a lansat aceasta idee, ca in comisia de stat sa fie inclusi experti straini.

Valeriu Cater: D-le Turcan, vreau sa precizez, am formulat intrebarea vorbind de o ancheta independenta. Deci nu participarea unor experti in comisie, ci independenta, invitata de autoritati.

Vladimir Turcan: Inteleg, dar nu exista asa o notiune de ancheta independenta, in ce sens: sau participarea expertilor la activitatea comisiei de stat, sau participarea expertilor in caz daca este necesitate de exemplu de a efectua, cum astazi se face, o expertiza medico-legala referitor la cazul Boboc. Asta este posibil si expertul din Marea Britanie daca nu ma insel este astazi prezent aici la Chisinau si participa la expertiza medico-legala.

Elena Cioina
: D-le Turcanu, in legatura cu implicarea Romaniei, aveti vreo dovada? Va intreb pentru ca acuzatiile impotriva ei continua sa fie formulate la Chisinau?

Vladimir Turcan
: Eu cred ca pe parcursul audierii acestor rapoarte noi vom putea sa facem concluziile respective. In ce masura, prin care metode, au fost sau n-au fost, la direct sau indirect, nemijlocit structurile oficiale sau ONG-urile, etc, din partea Romaniei, au fost implicate sau nu. Astazi noi pana ce nu putem sa facem asa o concluzie la direct.

Elena Cioina
: Dar cand veti face publice aceste concluzii?

Vladimir Turcan
: Numai dupa audieri. Iar audierile – dupa ce va fi intocmit raportul.

Valeriu Cater
: Asta pana la alegeri sau dupa?

Vladimir Turcan
: Noi nu legam absolut cu situatia pana la alegeri, dupa alegeri. Este important ca sa fie o verificare obiectiva, profunda, si dupa acceea vor fi prezentate concluziile.

Valeriu Cater
: D-le Turcan, eu v-am intrebat nu intamplator de alegeri. Si vreau sa precizez urmatorul lucru: cum ramane cu prezumtia nevinovatei, invocata de procuror cum ati auzit si Dvs, atata vreme cat liderii opozitiei sunt acuzati fara drept la replica in filmuletul “Atac asupra Moldovei” difuzat la foarte multe dintre posturile TV zilele trecute?

Vladimir Turcan: Eu nu stiu de unde s-a facut concluzia ca ei sunt acuzati. Eu va spun parerea mea. In acest film sunt prezentate faptele reale care au avut loc in ziua aceasta de 7 aprilie. Faptele care care sunt demonstrate prin filmarile prezentate. Acuzarile respective pot fi inaintate numai de organele de ancheta si numai in sentinta de judecata. Printre altele eu vreau sa va spum ca aceeasi situatie, ce tine de prezumtia de nevinovatie, noi putem s-o invocam si fata de opozitie cand ei spun ca alegerile au fost fraudate de catre comunisti. Pardon, dar unde-s probele acestea, unde e prezumtia de nevinovatie? Cine macar o proba a prezentat sau o cerere adresata in instanta de judecata? Nimeni! Numai declaratii prin mass-media.

Valeriu Cater: D-le Turcanu, permiteti-mi va rog sa va contrazic. E parerea Dvs ca in acest film sunt prezentate faptele reale. Pentru ca sunt prezentate o anumita parte a unor filmari, ar putea spune opozitia, care are filmarile proprii. Iar problema este – si tocmai am accentuat-o – ca opozitiei nu i s-a oferit dreptul la replica. Nici macar …

Vladimir Turcan
: Poftim. Fiecare are dreptul de a prezenta viziunea prin unul sau alt film.

Valeriu Cater
: Si acesta va fi prezentat la postul national de televiziune? Promiteti acest lucru?

Vladimir Turcan: Poftim, lasa sa prezinte si mai departe va fi primita decizia de catre conducerea televiziunii.

Elena Cioina: Am inteles. D-le Turcan, vor fi sau nu pedepsiti politistii care au maltratat tinerii dupa data de 7 aprilie si asupra carora planeaza chiar suspiciunea de omor in cazul celor trei victime?

Vladimir Turcan: Dupa cum eu sunt informat, astazi sunt intentate 5 dosare penale pe fapte concrete de maltratari. Acum sunt verificate toate circumstantele si sper eu ca vor fi stabilite persoanele concrete care sunt implicate in aceste maltratari.
XS
SM
MD
LG