Linkuri accesibilitate

Primarul acționează în judecată pentru calomnie televiziunea NIT, pe Vl. Voronin, pe șeful serviciului de informații și pe procurorul general

Chemat de două ori la Procuratură în mai puţin de o săptămînă. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă a răspuns miercuri mai bine de trei ore întrebărilor ce i-au fost adresate de anchetatori, după ce a făcut acelaşi lucru, vinerea trecută. El este bănuit de uzurparea puterii de stat, mai exact de organizarea dezordinelor şi violenţelor ce au avut loc pe 7 aprilie în faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului. Primarul neagă acuzaţiile şi susţine că dosarul penal pe care i l-a intentat Procuratura poartă caracter politic. Procuratura, la rîndul ei, dezminte aceste învinuiri. Corespondenta Europei Libere, Valentina Stolnic a fost la Procuratură şi relatează.

Primarul Dorin Chirtoacă s-a aflat la procuratură timp de trei ore. Anchetatorii, spune el, au dorit să ştie minut cu minut despre acţiunile sale din ziua de 7 aprilie, inclusiv despre discuţia pe care a avut-o la telefon în acea zi cu viceprimarul Vlad Coteţ, interceptată de serviciile speciale. Amintim, această convorbire a fost prezentată în filmul realizat de postul de televiziune NIT „Atac asupra Moldovei” şi despre care Dorin Chirtoacă spune că a fost montată din fragmentele mai multor convorbiri, aşa încît să-i fie denaturat mesajul.

„Înregistrarea care nu are nici o legătură cu realitatea. Convorbirea pe care am avut-o este una şi ceea ce a fost difuzat la televizor este cu totul altceva. Apoi, disecţia propriu-zisă a firului evenimentelor din data de 7 aprilie şi anume modul în care am acţionat pe parcursul zilei de 7 şi anume începînd cu ora 13.00, cînd m-am aflat în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PAMN) şi am întreprins mai multe acţiuni pentru a încerca şi a linişti spiritele, pentru a calma spiritele, pentru a linişti pe manifestanţi, pentru a-i chema să nu părăsească perimetrul PAMN, ca cei care erau în faţa preşedinţiei şi parlamentului să se retragă în PAMN şi să înceteze devastarea celor două clădiri”.

Toate aceste acţiuni, spune Dorin Chirtoacă, pot fi confirmate cu uşurinţă de imprimările video ce s-au făcut în ziua de 7 aprilie. Primarul spune că acuzarea pur şi simplu nu are cum să dispună de probe împotriva sa, pentru că ele nu există.

Procurorul care se ocupă de acest caz, Igor Popa, a declarat Europei Libere înainte de audierea primarului general că nu poate oferi nici o informaţie asupra dosarului. “Nu pot să vă spun niciun cuvînt despre probele aduse, despre circumstanţă. Bănuiţi mai sînt, numărul nu pot să vi-l spun şi nici nu vreau să vi-l spun, şi nici nu vreau să-i nominalizez. De ce, pentru că este principiul prezumţiei nevinovăţiei şi nu putem să dăm date referitor la bănuiţi”.

Procurorul a spus doar că Dorin Chirtoacă este bănuit de comiterea infracţiunii de uzurpare a puterii in stat şi a organizării dezordinilor in masă din 6 şi 7 aprilie.

La rîndul său, primarul Chişinăului a acţionat în judecată postul de televiziune NIT, pe şeful statului Vladimir Voronin, şeful serviciului de informaţii şi securitate Artur Reşetnicov şi pe procurorul general Valeriu Gurbulea pentru calomnie.
XS
SM
MD
LG