Linkuri accesibilitate

Un scandal diplomatic americano-belarus

Pilotul american născut în Marea Britanie, John Stuart-Jervis era un mare iubitor de aventuri în zbor – de la săritul cu paraşuta la cursele cu balonul cu aer cald. În 1995 o asemenea cursă s-a dovedit fatală pentru el şi copilotul său. Ambii au murit într-o pădure din Belarus, când balonul lor a fost doborât de forţele aeriene belaruse. Incidentul a provocat unul din primele scandaluri diplomatice între Washington şi proaspătul preşedinte de la Minsk, Alyaxandr Lukaşenka. Văduva lui Stuart-Jervis aşteaptă şi acum scuze din partea celui pe care Statele Unite l-au poreclit “ultimul dictator din Europa”.

Deşi au trecut aproape 14 ani de când soldaţii belaruşi i-au ucis soţul, dar Caroline Stuart-Jervis încă aşteaptă explicaţii despre cele întâmplate. Recentele semnale venite de la Minsk despre dorinţa de reconciliere cu Occidentul îi dau speranţe noi.

În septembrie 1995, la vârsta de 68 de ani, John Stuart-Jervis şi copilotul său, americanul Alan Fraenckel participau la cea mai prestigioasă cursă cu balonul cu aer cald, Gordon Bennett Cup.

"Au decolat noaptea, îşi aminteşte Caroline. Pe fotografiile făcute la decolare se poate vedea cum balonul lor are pe o parte drapelul american şi un semn care spune că participă la cursa Gordon Bennett. Cei doi erau foarte emoţionaţi pentru că era pentru prima dată când puteau zbura deasupra uneia dintre noile ţări apărute după destrămarea Uniuni Sovietice”.

Pe 12 septembrie, în a treia zi de zbor după decolarea din Elveţia, balonul parcursese o mare part a Europei de Est, cu şanse bune să câştige cursa. Tragedia a avut loc la câteva ore după intrarea în Belarus.

"Se pare că au trecut deasupra unei baze militare, spune Caroline. Nimeni nu ştia că acolo se află o bază, nu era trecută pe nici o hartă”.

Un elicopter militar a deschis foc şi a doborât balonul, care a căzut de la peste 2000 de metri înălţime într-o pădure, ucigîndu-i pe ambii copiloţi

Motivul rămâne un mister. Organizatori cursei spun că piloţii aveau permisiunea să zboare deasupra Republicii Belarus. Fostul comandant al forţelor aeriene belaruse, Valery Kastenka, cel care a dat ordinul să se tragă, spune că piloţii nu au răspuns apelurilor radio şi avertismentelor, ceea ce l-a făcut să creadă că este vorba despre un balon spion nepilotat.

Jurnalistul Vasil Zdaniuk care-l intervievase pe Kastenka la scurt timp după incident, spune că, deşi, organizatorii cursei i-au înştiinţat pe dispecerii belaruşi, dispecerii sunt civili, iar informaţia nu a ajuns şi la armata belarusă.

Tragedia a provocat un mare scandal diplomatic între Belarus şi Statele Unite. Departamentul de Stat american a spus că acţiunile Minskului au fost o bătaie de joc. Alyaksandr Lukaşenka avea pe atunci doar un an la preşedinţia Republici Belarus.

Analistul politic Valery Karbalevici spune că pe atunci cursul politic al guvernului, inclusiv în politica externă încă nu prinsese un contur clar. „Reacţia lui Lukaşenka a fost contradictorie. Mai întâi a spus că a fost o greşeală, iar apoi că balonul se afla într-o misiune de spionaj”.

De aproape 14 ani câţi au trecut de la tragedie, Caroline Stuart-Jervis adună cu grijă într-o mapă orice document privitor la moartea soţului. Speranţele ei că într-o bună zi va putea pune în mapă şi o scrisoare cu scuze din partea preşedintelui Lukaşenka aproape că s-au stins. Dar acum, când de la Minsk vin semnale că regimul ar dori o reconciliere cu Occidentul, Caroline are din nou motive să spere.
XS
SM
MD
LG