Linkuri accesibilitate

"Singura soluţie în Iran pare să fie repetarea alegerilor"


Shirin Ebadi
Shirin Ebadi

Interviu cu Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace

Alegerile prezidenţiale de săptămâna trecută au provocat în Iran cele mai mari demonstraţii anti-guvernamentale de la revoluţia islamică din 1979.
Manifestanţii cred că alegerile prezidentiale, câştigate din primul tur de scrutin de preşedintele Ahmadinejad, au fost falsificate şi cer noi alegeri.
După ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi, soldate cu victime, autorităţile au acceptat numai o renumărare, şi aceea parţială, a voturilor.

Suficient pentru a calma spiritele şi a readuce încrederea în actuala conducere a ţării ? Corespondenta Europei Libere Golnaz Esfandiari a stat de vorbă cu Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, care se află în afara Iranului.

”Milioane de iranieni nu au încredere în rezultatul alegerilor şi au ieşit pe stradă să manifesteze paşnic”. „Din păcate” – continuă Shirin Ebadi – „au fost întâmpinaţi cu violenţă şi mai mulţi au murit”.

Potrivit ultimelor informaţii de presă, greu de verificat, numărul victimelor ar fi de 7.

Şi atunci, cum ar trebui să reacţioneze autorităţile pentru a recîştiga încrederea populaţiei ? Ar fi o renumărarea a voturilor suficientă ? În opinia lui Shirin Ebadi, primul lucru pe care trebuie să-l facă guvernul este să-i elibereze, necondiţionat, pe toţi cei reţinuţi.

”Oamenii nu au făcut decât să-şi exprime nemulţumirea” – arată Shirin Ebadi. După eliberarea celor reţinuţi, autorităţile ar putea negocia cu candidaţii înfrânţi si cu reprezentanţi ai manifestanţilor, un compromis. Iar dacă nu există o cale de mijloc, este de părere Shirin Ebadi, atunci ar trebui reluat votul.

Dacă această măsură va calma spiritele sau dacă actualele demonstraţii ar putea lua amploarea celor din 1979 ? Greu de spus – declară Europei Libere Shirin Ebadi. În acest moment însă, sigura soluţie pare organizarea de noi alegeri, sub supravegherea unor organizaţii internaţionale care să se bucure de încrederea iranienilor.

”Protestele continuă, sunt programate noi proteste. Tot ce sper este să fie paşnice” – declară laureata premiului Nobel, Shirin Ebadi în încheierea interviului cu Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG