Linkuri accesibilitate

Criza economică a început cu mult mai devreme decît criza politică

Iurie Gotisan: Daca tendintele economice publicate de Biroul National de Statistica vor fi similare si pentru urmatoarea perioada, inclusiv pentru sfirsitul acestui an sau cel putin se vor situa in aceeasi albie ca si pentru trimestrul intii, atunci cu certitudine ca 2009 va fi anul cu cea mai adinca recesiune economica de dupa 1991 incoace. O diminuare aproape similara a Produsului Intern Brut de 6,5 la suta a fost inregistrata in 1998, anul defoltului financiar din Rusia, care a lovit puternic si Republica Moldova. Practic toti indicatorii economici, execeptie fiind agricultura, au inregistrat scaderi semnificative, acestia fiind influentati in particular din doua motive. Primul este scaderea cererii de consum interne, atit a consumului privat, cit si a celui public sau guvernamental, si aici am putea presupune ca guvernul in perioda vizata s-a preocupat mai mult de campania electorala, decit de sistemul economic, fapt care a frinat cresterea consumului, care probabil ca in alta conjunctura ar fi fost mai pronuntata. Al doilea motiv: scaderea dramatica a cererii pentru produsele de export ale Republica Moldova”.

Europa Libera: Diminuarea caror altor sectoare a influentat scaderea PIB-ului?

Iurie Gotisan: Cel mai mare impact asupra PIB-ului l-a avut recesiunea din industrie de minus 25 la suta. Insa cea mai mare contributie, in termeni negativi, a avut-o caderea dramatica a sectorului constructiilor cu peste 30 la suta. Totusi, este cert faptul ca nu exista nici o legatura dintre criza economica si criza politica prin care trece acum Republica Moldova, dupa cum au mai spus si alti economisti, intrucit criza economica a inceput cu mult mai devreme decit criza politica. Poate ca scaderea nu ar fi fost atit de puternica daca autoritatile interveneau cu niste masuri la timp si nu erau preocupate de alte probleme decit cele economice.

Europa Libera: Dar cum stau lucrurile in sistemul financiar-bancar din Republica Moldova? Recent, parlamentul a simplificat procedura de falimentare a bancilor comerciale. Cit de necesara era aceasta masura? Nu va alimenta temerile legate de instabilitatea sectorului financiar si bancar din Republica Moldova?

Iurie Gotisan: Aparent, modificarile propuse sunt bune in sine si binevenite, si ar trebui sa puna pe ginduri majoritatea actorilor bancari din tara, sa fie extrem de prundenti, atunci cind contracteaza credite sau se aventureaza in proiecte investitionale riscante, care potential pun in pericol activele bancii, respectiv si pasivele bancii ce sint constituite implicit din economiile populatiei, care de asemenea sint puse in pericol, iar asemenea decizii deseori sint luate cu buna stiinta, fara a se recurge la o cercetare ampla de piata sau de la caz la caz. Totusi, dupa mine modificarea de urgenta a legii institutiilor financiare si a legii privind garantarea depozitelor persoanelor fizice, precum si sporirea puterii de interventie a statului este un semn clar ca ca situatia pare sa se agraveze de tot, nu numai in sectorul bancar.
XS
SM
MD
LG