Linkuri accesibilitate

Dezbatere la București: „R. Moldova între UE și CIS”


Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Interviu cu Vasile Botnaru despre Forumul Internațional al Jurnaliștilor

Elena Cioina: D-le Botnaru, ce aspecte anume au fost puse in discutie la dezbaterea de ieri la care ati participat, pentru ca nici presa din Romania nu a abordat inca subiectul?

Vasile Botnaru
: Mai intai trebuie sa va spun ce este acest Forum International al Jurnalistilor. Este o initiativa a colegilor nostri de la Bucuresti, care incearca sa adune impreuna jurnalisti romani din zonele in care sunt romanii stabiliti in jurul Romaniei. Cum ar veni Ucraina, Serbia, Republica Moldova. Si acest Forum exista de foarte putin timp, dar s-a facut remarcat, iar Viorel Badea, senatorul, este cel care a fost ales sa reprezinte acesti romani de rand cu deputatul Tudor Pantaru, originar din Republica Moldova. Il cunoasteti, a fost si dumnealui la aceasta reuniune.

Or, am cautat sa explic acest lucru pentru ca aceste doua entitati au dreptul sa se intrebe ce se intampla in Republica Moldova si daca pozitionarea asta, asa cum au anuntat in titlul conferintei, a Republicii Moldova intre Uniunea Europeana si CSI nu devine defectuoasa pentru activitatea jurnalistilor in primul rand. Si atunci, gandindu-ma ce motto i-as fi dat acestei comunicari telefonice, i-am spus eu “dragostea-i un sfetnic rau”, asta imi amintesc eu (era) un titlu de piesa din tinerete, dar si ura, si mania sunt sfetnici rai; adica atunci cand de la Chisinau vin asemenea semnale pentru jurnalistii dintr-o tara membra a Uniunii Europene, sigur ca ei sunt in drept sa reactioneze, pentru a au patit-o deja. Ei sunt ingrijorati ca ar putea sa nu poata veni sa-si faca meseria in timpul alegerilor anticipate, dupa ce au vazut ce au patit corespondentii de la TVR, dupa ce nu li se dau vize, dupa ce pe sleau se declara ca nu sunt foarte doriti.

Valeriu Cater: Si cum ramane atunci, cum e vazuta jurnalistica moldoveneasca de la Bucuresti?

Vasile Botnaru: Jurnalistica moldoveneasca, reprezentata de cativa oameni aici, la Bucuresti, este vazuta foarte bine. Ca oamenii isi fac datoria in pofida conditiilor destul de dificile, ca sa nu spun nocive, de care dispun. Dar acuma, sigur ca aceasta organizatie a jurnalistilor romani incearca sa faciliteze contactele pentru ca sa existe un puternic lobby, pentru ca jurnalistii sa-si redobandeasca – si cei din Romania, dar si cei din Republica Moldova – conditiile normale de activitate, asa cum sunt in toata lumea civilizata.

Elena Cioina
: Dar cat de diferita este presa din Romania de cea din Republica Moldova si prin ce se deosebeste?

Vasile Botnaru
: Probabil ca se deosebeste prin faptul ca la institutia publica a audiovizualului - or acolo isi face treaba Marian Voicu, este un cunoscut jurnalist la TVR si il auzim si pe la radio -, la aceasta institutie publica intr-adevar exista controlul unui consiliu, intr-adevar exista angajamentul de a servi publicul nepartinitor, exista detasarea neta fata de interesele de partid si a unor grupuri de patroni si, dimpotriva, aceste pacate ale dependentei se vad mai cu seama de publicul din Romania la institutiile private. Si asta este foarte important, ca un telespectator, atunci cand butoneaza si alege TVR, el este in drept sa astepte si lui i se da un produs care este platit din banii lui, din taxele lui.

Valeriu Cater
: D-le Botnaru, multi jurnalisti romani acuza totusi un control politic asupra institutiei publice a audiovizualului, asupra TVR, prin intermediul Parlamentului. Dar pentru ca ati adus aminte si de institutiile private, daca e sa privim lucrurile prin comparatie, e mai buna o presa dominata de magnati, de oligarhia economica mai pe intelesul moldovenilor, sau o presa dominata de putere, asa cum se intampla la Chisinau?

Vasile Botnaru
: Unu. E bine sa fie o balanta, pentru ca telespectatorul sa aiba din ce alege. Si atunci cand el alege, oricum il sanctioneaza pe magnatul sau mogulul, asa cum a introdus termenul asta – Traian Basescu a readus in discutie mogulii din presa care-l ataca – pentru ca mogulii oricum traiesc din publicitate si daca fac emisiuni care ii determina pe telespectatori sa plece de pe un post de televiziune, asta este arma cea mai eficienta in lupta cu dependenta de moguli. Iar televiziunea publica dependenta de Parlament este raul cel mai mic, pentru ca Parlamentul la randu-i, daca are un mecanism dependent de viata democratica, atunci fortele care sunt in Parlament se echilibreaza reciproc si ii dau posibilitatea televiziunii publice sa functioneze asa cum se declara – in serviciul telespectatorului si nu al politicienilor.

Elena Cioina
: D-le Botnaru, acum cand in Moldova incepe o noua campanie electorala, credeti ca in Moldova se pot redresa lucrurile in domeniul mass-media, avand in vedere mai ales ca cea mai importanta parte a presei este controlata de putere? In domeniul audiovizualului cel putin …

Vasile Botnaru: Singura speranta, si asta au spus-o foarte clar nu doar jurnalistii, dar si politicienii, este Uniunea Europeana, care a avut deja o rezolutie referitoare exact la conditiile de desfasurare a scrutinelor in Republica Moldova si multe din pozitiile din acea rezolutie au ramas in picioare. Iar acum, cum exista un nou Parlament, se asteapta o interventie rapida din partea Uniunii Europene, iarasi un lobby facut cu ajutorul parlamentarilor romani. Problema este ca suntem in plina vacanta si vor fi si parlamentarii in vacanta. Mai sunt acolo procese de reasezare a lucrurilor. Dar fara biciusca, am impresia, autoritatile de la Chisinau nu vor oferi conditii mai bune presei si concurentilor electorali.

XS
SM
MD
LG