Linkuri accesibilitate

Cazul Artem Loskutov


Maxim Neroda
Maxim Neroda

Despre un grup de acţionişti ruşi din Novosibirks, supuşi represiunii poliţieneşti

Pe data de 15 mai a fost arestat la Novosibirsk acţionistul Artem Loskutov. Potrivit unui prieten al lui Loskutov, Maxim Neroda, care se află de 4 ani la Berlin, săptămîna trecută artistul acţionist a fost eliberat din arestul poliţiei. I s-a comunicat că va fi judecat, chipurile, pentru extremism şi pentru deţinere de stupefiante.

Loskutov a înfiinţat împreună cu Maxim Neroda şi Katia Drobîşeva grupul „Cat“ care s-a împus prin cîteva acţiuni artistice care au stîrnit reacţii dure din partea autorităţilor.

În cursul unui interviu pe care ni l-a acordat Maxim Neroda, acesta a povestit că prima acţiune a grupului a avut loc cu prilejul manifestaţiei oficiale dedicate zilei de 1 mai 2004. Grupul a organizat un soi de contrademonstraţie, numită ironic „monstraţie“. Participanţii au arborat atunci pancarte pe care se puteau citi nişte lozinci absurde, prin care încercau să persifleze sloganurile oficiale: „Prindeţi armăsarul“, „Unde sunt eu“, „Eu sunt pentru“, „Jos cu exploatarea faunei siberiene de către arta modernă“.

„Grupul Cat a fost desfiinţat oficial în anul 2006, fiindcă am reuşit să stîrnim o reacţie. Ne-am decis să nu mai continuăm,“ a spus Neroda.

Anul trecut a mai avut loc o „monstraţie“ organizată de către Loskutov şi noul său grup de acţionişti, care au confecţionat o altă pancartă inscripţionată cu lozinca provocatoare: „Nu ne învăţaţi voi pe noi, fiindcă atunci vă învăţăm noi pe voi“.

Anul acesta autorităţile au intervenit pentru a preveni orice contramanifestare a unor artişti nonconformişti. Deşi Maxim Neroda se află de 4 ani la Berlin, unde s-a stabilit pentru a scăpa de serviciul militar, în preajma zilei de 1 mai, mama lui a primit cîteva telefoane anonime, în care i se spunea că fiul ei este un satanist periculos care arde pisici.

Sintetizînd situaţia actuală din Rusia, Maxim Neroda ne-a declarat că acolo nu se poate vorbi despre respectarea libertăţii de opinie. Evoluţia negativă din această ţară, susţine artistul în vîrstă de 28 de ani, se observă şi în încercarea de remilitarizare tacită a societăţii şi într-un proces regretetabil de depolitizarea aproape totală a tineretului.
XS
SM
MD
LG