Linkuri accesibilitate

Plecarea lui Marian Lupu din PCRM

Remarc că în ultimele zile colegii mei de breaslă iau în discuţie şi întorc pe toate feţele “fenomenul Marian Lupu”. Dar plecarea lui Lupu din PCRM i-a impresionat nu numai pe ziarişti şi pe analiştii politici.
Deunăzi o vecină măcinată de îndoieli m-a întrebat dacă va zdruncina sau nu această plecare partidul de guvernămînt, iar un prieten m-a sunat în zorii zilei: “Ce zici despre plecarea lui Marian Lupu din PCRM?”
O să zic următoarele. Mi se pare că un fapt obişnuit, banal, a fost transformat, cu largul concurs al mass-mediei, într-un hipereveniment. Nu ştiu cum se face că, în RM, de la Grigore Eremei încoace, politicianul care pleacă din Partidul Comuniştilor ajunge imediat în luminile reflectoarelor, capătă o aură mitică-enigmatică, devine chiar un erou sau disident.
O întrebare se impune de la sine: de ce cel care pleacă din Partidul Comuniştilor are parte de o mai mare atenţie decît cel care nu a intrat în Partidul Comuniştilor şi care, prin urmare, nu are de unde pleca zgomotos? Sau de ce plecarea din Partidul Comuniştilor e mai mediatizată decît plecările din alte partide?
În altă ordine de idei, mă îndoiesc sincer că plecarea unui membru, oricît de vajnic, impozant şi volubil ar fi acesta, poate zdruncina un partid bine organizat. Iar dacă admitem totuşi că Marian Lupu e un politician carismatic, în stare să “demoleze” partide, nu ar trebui să uităm că unul nu mai puţin carismatic a rămas în fruntea PCRM-ului. Numai starea de spirit a electoratului poate să diminueze sau să sporească autoritatea unei formaţiuni politice.
Privită de la nivelul simplului muritor, de pe “palierul” cotidianului, plecarea lui Marian Lupu ca şi virtuala lui aderare la un alt partid par lipsite de relevanţă. Da, Marian Lupu a plecat din PCRM, dar omul sărac tot sărac rămîne. Da, Marian Lupu a abandonat oarecum spectaculos PCRM, dar problemele cu care se confruntă simplii muritori zi de zi rămîn aceleaşi, la fel de insolubile. Nu cred că mai trebuie să le enumer aici.
XS
SM
MD
LG