Linkuri accesibilitate

Vsevolod Ciornei şi Petru Bogatu despre mesajul televizat al preşedintelui în exerciţiu

Mesajul lui Vladimir Voronin ar putea fi analizat din cel putin doua perspective pe care i le ofera dubla sa calitate: cea de sef de stat si de lider de partid. Insa indiferent de unghiul de abordare, continutul mesajului lasa sa se inteleaga ca partidul comunistilor nu va ceda puterea fara lupta, este de parere editorialistul de la Saptamina si Moldova Suverana Vsevolod Ciornei.

„In orice caz e un cameraton care denota un fel de dispozitie a partidului comunistilor de a lupta pe bune in campania electorala. Mesajul este cam acelasi care s-a profilat dupa evenimentele din 7 aprilie si cred ca pe el se va pune accentul”.

Faptul ca apelul lui Vladimir Voronin contine elemente electorale exclusiviste, cum ar fi aluzia ca numai partidul comuniustilor ar putea garanta un viitor mai bun pentru Moldova, este in opinia lui Vsevolod Ciornei un lucru firesc, pentru ca toate mesajele electorale ar fi exclusiviste. Pe de alta parte, Vsevolod Ciornei ii da dreptate lui Voronin in privinta faptului ca opozitia n-a prezentat pina acum probe concludente privind fraudarea scrutinului din 5 aprilie de catre puterea comunista.

Editorialistul de la Jurnal de Chisinau, Petru Bogatu, considera si el ca mesajul lui Vladimir Voronin este ceva mai temperat si impaciuitor doar in aparenta: „Voronin adesea actioneaza sub puterea impulsului, iar ultimele evenimente si nu numai ultimele ne-au demonstrat ca de fapt tonul in partidul de guvernamint il da presedintele Voronin si in toate domeniile de activitate, inclusiv in campania electorala. El este personajul care decide si de aceea de toanele lui, sa ma iertati, depinde si cursul partidului de guvernamint. De aceea nu putem fi siguri ca PCRM va avea o alta conduita decit cea cu care ne-a obisnuit pina acum”.

Petru Bogatu mai are o explicatie pentru tonalitatea aparent impaciuitoare a mesajului lui Voronin si anume ca ea ar trebui sa atenueze ceea ce el a numit mesajul extrem de agresiv si intransigent al partidului comunistilor din ultima perioada la adresa opozantilor puterii.
XS
SM
MD
LG