Linkuri accesibilitate

Va renumăra Consiliul Gardienilor voturile?


Demonstraţie a opoziţiei la Teheran
Demonstraţie a opoziţiei la Teheran

Decizie luată după cele mai mari demonstraţii la Teheran din 1979 încoace

În Iran, forul legislativ suprem numit „Consiliul Gardienilor” a anunţat astăzi că este gata să accepte o renumărare a voturilor disputate de la alegerile prezidenţiale din 12 iunie. Anunţul vine la o zi după o mare demonstraţie de protest ţinută la Teheran de suporterii candidatului moderat Hossein Musavi.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Gardienilor a declarat astăzi agenţiei de presă oficiale iraniene că forul pe care îl reprezintă ar fi gata să renumere voturile în anumite circumscripţii disputate şi că „este posibil să apară schimbări în rezultatele alegerilor, după renumărare”. Acelaşi oficial a insistat însă că alegerile nu vor fi anulate.

Oficiali din anturajul a doi candidaţi învinşi, Musavi şi Karrubi, spuneau însă mai devreme că nu vor renumărare parţială, ci completă. Moderatul Mirhossein Musavi a spus că alegerile câştigate de preşedintele Mahmud Ahmadinejad cu 62% din voturi, ar fi fost „o farsă”. Iar Mehdi Karrubi a spus că scrutinul nu are legitimitate şi că nu-l recunoaşte pe Ahmadinejad drept preşedintele Iranului. Musavi şi Karrubi au trimis scrisori de contestare Consiliului Gardienilor.

Aceste evoluţii vin la o zi după ce Teheranul a fost scena celei mai mari demonstraţii de stradă de la revoluţia islamică din 1979 până în prezent. Potrivit martorilor oculari şi relatărilor de presă, peste un milion de persoane au mărşăluit prin capitala iraniană, protestînd împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor şi exprimîndu-şi sprijinul pentru „marele învins”, Musavi. Evenimentul a fost întunecat de moartea a şapte persoane, împuşcate mortal de miliţiile pro-guvernamentale, după ce câţiva indivizi din mulţime le-au atacat sediul.

Un locuitor al Teheranului a povestit prin telefon serviciului iranian al postului nostru de radio, Radio Farda, cum fratele său, cu care se îndrepta ieri spre casă, venind de la lucru, a fost lovit în rinichi de gloanţele trase de miliţiile islamiste.

În ultimele trei zile, protestatarii au cerut demiterea preşedintelui Ahmadinejad şi au contestat chiar autoritatea liderului spiritual suprem al ţării, aiatolahul Ali Khamenei.

Oamenii au ieşit în stradă nu doar la Teheran, ci şi în alte oraşe mari: Tabriz, Shiraz, Urumyeh, Karaj şi Avhaz. Noaptea trecută, un locuitor din Karaj ne-a spus prin telefon că în oraşul său demonstranţii petrec noaptea pe acoperişuri, de unde strigă lozinci în sprijinul lui Musavi şi împotriva lui Ahmadinejad. Acelaşi cetăţean din Karaj ne-a spus că mulţi cunoscuţi de-ai lui voiau să plece la Teheran, la o nouă demonstraţie împotriva realegerii lui Ahmadinejad. Mitingul însă pare să fi fost anulat la cererea lui Musavi, după ce suporterii lui Ahmadinejad au anunţat că vor ţine propria demonstraţie în acelaşi loc, cu doar două ore mai devreme.

O declaraţie de pe pagina de internet a lui Musavi spune că acesta nu va participa la miting şi cere suporterilor să nu se lase antrenaţi în incidente violente.

Tot astăzi, guvernul iranian a anunţat că presa străină nu va mai avea dreptul să relateze despre proteste şi că vizele reporterilor străini nu vor fi înnoite, iar mai multe oficialităţi de la Teheran au criticat în termeni duri declaraţiile occidentale privind procesul electoral şi violenţa post-electorală.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG