Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: pledoarie pentru încurajarea consumului


Preşedintele Traian Basescu
Preşedintele Traian Basescu

Cuvîntare ţinută la Comitetului Economic şi Social European

Presedintele Romaniei a trecut astazi in revista starea economiei, la doar doua zile dupa ce a declarat abrupt ca tara intra in recesiune. Lista de probleme pare interminabila, iar Traian Basescu nu a insotit-o de o lista cu solutii, desi a incercat din nou sa convinga bancile ca practicarea dobinzilor mari va avea efecte negative nu doar asupra economiei romanesti ci chiar asupra bancilor. Presedintele Romaniei pledeaza de mai multe luni pentru scaderea dobinzilor, argumentind ca in acest fel s-ar incuraja consumul.

Banicile comerciale explica, la rindul lor, ca nu pot renunta la conditiile de creditare, considerate prea aspre de catre seful statului, precizind in plus ca cei care puteau lua credite inainte de inceperea crizei o pot face si acum, daca nu ar fi excesiv de precauti. Cercetarile sociologice si studiile de piata facute in ultimele doua luni arata insa ca nu este vorba despre precautii inutile, fiindca aproape jumatate din populatiei Romaniei este afectata deja de criza, fie prin pierderea locului de munca, fie prin intrarea in somaj tehnic, fie prin reducerea salariului. Majoritatea firmelor private au micsorat deja lefurile angajatilor si au facut restructurari pentru a rezista blocajelor si complicatiile din aceasta perioada.

Traian Basescu a recunoscut astazi la Comitetului Economic şi Social European ca problema locurilor de munca este majora, fara sa critice totusi guvernul ca a permis cresterea salariilor fata de anul trecut cu aproape 30 la suta. In schimb a reclamat faptul ca exista prea multe taxe si impozite, precizind ca “birocratia romaneasca este una dintre piedicile majore in calea dezvoltarii afacerilor si intreprinderilor.” In Romania exista 558 de impozite si taxe instituite prin 185 de acte normative, care ii descurajaza mai cu seama pe intreprinzatorii mici si mijlocii.

Initiativa reducerii taxelor si impozitelor nu a avut inca loc in Romania, desi chiar inainte de declansarea crizei economice, o serie de investitori straini si autohtoni au inceput sa-si mute sediile administrative ale afacerilor in Bulgaria, unde sistemul este mai lax.

Reprezentantul FMI pentru Romania, Tonny Lybek a explicat ca relaxarea politicii fiscale va fi greu de realizat in contextul actual, din cauza politicilor trecute, desi intr-o perioadă de recesiune apar "o multime" de idei bine intenţionate.

Fondul Monetar International prevede inca un an de criza economica in Romania, cu mici cresteri in a doua parte a anului viitor.
XS
SM
MD
LG