Linkuri accesibilitate

Politica administrației Obama în Orientul Mijlociu întîmpină dificultăți


Ciocniri între protestanți și forțele de securitate la Teheran
Ciocniri între protestanți și forțele de securitate la Teheran
Victoria lui Mahmoud Ahmadinejad in alegerile prezidentiale din Iran este un prim semnal de rau augur pentru Barack Obama. La care s-a adaugat si alocutiunea premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a nemultumit tarile arabe. In Iran, rezultatul votului este contestat de opozitie si tari occidentale. Exista numeroase motive de suspiciune si manifestatiile de protest continua. Chiar si autoritatea religioasa suprema si adevaratul conducator al Iranului, aiatolahul Ali Khamenei a decis sa declanseze o investigatie, ceea ce a dat pentru moment satisfactie opozitiei.

Dar pare deocamdata putin probabil ca rezultatul scrutinului va fi pus in revers. Khamenei considera ca reformatorii sint o primejdie pentru revolutia islamica. Toti candidatii la presedintie s-au pronuntat pentru continuarea programului nuclear – caracterizat la Teheran ca avind doar aplicatii energetice. Dar si in aceasta privinta, autoritatile religioase iraniene cred ca reformatorii sint mai dispusi sa faca concesii pe altarul bunavointei occidentale.

La cealalta extremitate a regiunii, alocutiunea premierului israelian era asteptata cu interes pentru a se vedea daca acesta va face concesii administratiei Obama cu care a avut pina acum o relatie tensionata. Netanyahu a continuat insa sa refuze oprirea constructiei de asezari evreiesti in teritorii ocupate, asa cum cere Obama. El a facut un pas pozitiv—din perspectiva administratiei americane—atunci cind a acceptat public ideea unui stat Palestinian, dar a pus conditii. Netanyahu a spus ca un stat Palestinian trebuie sa nu aiba arme si sa recunoasca Israelul ca “stat al evreilor”.

Casa Alba a incercat sa puna alocutiunea premierului israelian intr-o lumina favorabila spunind ca saluta sprijinul premierului Netanyahu pentru un stat palestinian. Intre cele doua repere exista legaturi. Ahmadinejad ca si miscarea palestiniana Hamas, care controleaza Fisia Gaza doresc distrugerea Israelului. Pe de alta parte, Netanyahu vede in incercarea iraniana de a obtine armament nuclear cea mai mare amenintare la adresa securitatii tarii sale.

Singura veste buna pentru administratia Americana este regresul miscarii militante Hezbollah - un alt client al Iranului - in alegerile din Liban.

XS
SM
MD
LG