Linkuri accesibilitate

Suporterii lui Mir Hossein Musavi demonstrează la Teheran


Opoziţia impută autorităţilor islamiste fraudarea alegerilor prezidenţiale

Dupa doua zile de violente si de proteste in intreaga tara, multi iranieni cred că alegerile prezidenţiale de vineri au fost fraudate de actualul presedinte. Autoritatile de la Teheran se pregatesc să-i reducă la tăcere pe protestatari, in timp ce mii de oameni se adună în piata centrală a capitalei iraniene pentru un miting de protest organizat de fostul premier Mir Hossein Musavi, contracandidatul moderat al preşedintelui de la Teheran. In ultimii 30 de ani nu au avut loc astfel de manifestatii in republica islamică. Ei cer repetarea alegerilor, considerindu-le fraudate.

Cele mai mari indoileli în legatură cu rezultatul scrutinului au aparut imediat ce, la 90 de minute de la inchiderea urnelor, preşedintele Iranului Mahmud Ahmadinejad şi-a anunţat victoria. Alegerile nu au fost monitorizate de vreo organizatie internationala şi nici nu a existat vreo o comisie care sa urmarească numărarea voturilor. Anunţul oficial a fost ca Ahmadinejad a ciştigat alegerile cu 62 la suta din voturi, iar contracandidatul sau Mir Hossein Musavi a obţinut 34 la suta din voturi.

Ieri, la o conferinta de presa, Ahmadinejad a luat în derîdere acuzatia adusă de opozitie si de mii de iranieni demostrind pe strazi că alegerile au fost fraudate: "De unde ştiti că oamenii nu acceptă rezultatele votului ? I-aţi întrebat pe toti cei 40 de milioane ? Nu ati vorbit decit cu cei cîţiva, care vă plac".

Convorbirile telefonice locale si internaţionale au fost intrerupte. La fel si comunicarea prin telefonie mobila. Au fost blocate citeva site-uri importante, precum blogurile de pe Youtube, Face book şi alte site-uri folosite in general de opozitie. Ziarele iraniene au primit ordine clare sa nu relateze despre protestele de strada de ieri si alaltăieri. Unele ziare au apărut astăzi cu spaţii albe pe prima pagină, in locul articolelor pe teme electorale.

Intr-o declaratie făcut postului de radio Farda, serviciul persan al Europei Libere, clericul reformist Hassam Yusefi Eşkavari a afirmat că reacţia autorităţilor ar fi fost de fapt „o lovitură de stat electorală”.

Opozitia a facut plingere la Consiliul Gardienilor, care a validat votul de vineri. Televiziunea de stat iraniana a relatat astazi ca liderul religios suprem, Ayatolahul Ali Khamenei i-a cerut lui Musavi să astepte cu calm, rezultatul investigaţiei. Consiliul Gardienilor a anunţat ca se va pronunţa în răstimp de 10 zile.

Intre timp peste 150 de personalităţi reformiste, activisti, jurnalisti au fost arestati la Teheran. Noaptea trecuta fortele de securitate au pătruns in forţă in caminul Universitatăă din Teheran arestînd mai mulţi studenti si ranind altii. Un student spune ce a vazut noaptea trecuta in căminul de la Teheran: "Incă nu-mi vine să cred ce am văzut. Un susţinător al lui Ahmadinejad îl bătea cu frenezie pe un student. L-am vazut răzind şi spunîndu-i studentului „As vrea ca mama ta sa te vada cum esti batut acum.”

Acelasi lucru s-a intimplat şi la Universitatea din Isfahan. Noaptea trecută oamenii s-au suit pe acoperisurile clădirilor şi, paziti de intuneric, au strigat Moarte Dictatorului si Alah este atotputernic.

Tot aşa cum strigau şi in urma cu 30 de ani, in protestele din 1979 care au dus la victoria revolutiei islamice împotriva regimului şahului...
XS
SM
MD
LG