Linkuri accesibilitate

Partidele liberale vor participa la anticipate cu liste separate


Campanie electorală coordonată însă şi scop declarat: formarea unei majorităţi parlamentare

Decizia de a merge cu liste proprii in anticipate e o decizie comuna a celor trei formatiuni politice si a fost luata dupa consultari cu reprezentanti ai societatii civile si membri din teritoriu ai formatiunilor. Participarea separata in alegeri le-ar oferi si un avantaj foarte important sub aspectul prevenirii fraudelor in viitorul scrutin, spune presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu:

„Care sint argumentele? Principalul: comunistii au obtinut 49 de procente in urma fraudei si miine o sa va aducem la cunostinta ce fraude si cu adevarat probe ca ei prin frauda le-au obtinut. Si atunci, cea mai importanta misiune a noastra este de a avea membri in comisiile electorale, acolo unde s-au falsificat alegerile. Si daca noi am participa pe lista unui partid, noi pierdem doi membri in aceste comisii si asta inseamna foarte mult. Participind aparte, noi avem fiecare din aceste partide parlamentare cite un membru in comisiile electorale si in comisia electorala de circumscriptie raionala, membru cu drept de vot”.




Motivele participarii separate in alegeri sint multiple, a declarat la rindul sau liderul PLDM, Vlad Filat, insa mai important, in opinia sa, este ca efortul celor trei partide va fi unul comun: „Foarte important: vom fi intr-o actiune comuna. Actiune care este vitala pentru Republica Moldova si am in vedere demontarea acestui regim de guvernare comunist, criminal, care pe parcursul a 8 ani de zile a dus in pragul unui dezastru, inclusiv social, Republica Moldova”.




Printre alte motive ale participarii separate, presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, a numit interdictia impusa de catre de puterea comunista partidelor politice de a forma blocuri electorale: „Daca ar fi fost permise blocurile electorale, nu se poate pune nici un semn de intrebare, noi am fi format un bloc electoral. Dar vom constitui o majoritate parlamentara post-electorala si vom solutiona toate problemele tarii. Deci, va fi o campanie coordonata. Avem foarte mult de lucru, deoarece se schimba componenta birourilor si comisiilor electorale din teritoriu si bineinteles ca vom avea reprezentantii nostri care vor fi mai combativi si nu vor permite acele fraude care au avut loc la 5 aprilie”.

Liderii celor 3 partide de opozitie au subscris astazi asa-numitei foi de parcurs lansata acum o luna de cele mai reprezentative organizatii neguvernamentale din Republica Moldova pentru depasirea crizei politice, buna functionare a institutiilor democratice si integrare europeana. Cele 3 partide propun intre altele, delegarea unor misiuni europene pentru asigurarea unor alegeri libere si corecte. Vlad Filat: „Noi vorbim in aceasta declaratie si despre faptul ca este necesar ca in Republica Moldova sa existe o misiune permanenta cu secretariat permanent din partea Uniunii Europene pentru a efectua o monitorizare permanenta si nu formala, dar de continut a tot ce inseamna modul in care functioneaza statul Republica Moldova la capitolul legalitate”.

E vorba intre altele de monitorizarea sistemului justitiei, organelor de drept, administratiei publice centrale si locale, deblocarea accesului la mass-media publice, dar si investigarea impartiala a situatiei de dupa 7 aprilie. Cele 3 formatiuni propun si infiintarea unui consiliu national pentru depasirea crizei economice de catre reprezentantii partidelor politice, societatii civile si ai mediului de afaceri cu sprijinul institutiilor financiare internationale.

In alt context, liderii PL, PLDM si AMN au admis ca ar putea sa includa persoane noi pe listele electorale pentru anticipate, dar nu din contul celor care au intrat in actualul parlament si care au trecut testul solidaritatii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG