Linkuri accesibilitate

Miniştrii de externe UE cer Chişinăului să ridice regimul de vize pentru români


Ministrii de externe din ţările Uniunii Europene au adoptat o declaratie în legatură cu evoluţiile din Moldova. Documentul propune întărirea relatiilor Uniunii Europene cu Chisinaul numai dacă autorităţile sint gata să înţeleagă corect lecţiile evenimentelor de dupa alegerile din 5 aprilie. Uniunea Europeana a decis să amîne perspectiva declanşării negocierilor cu Chişinaul pentru un acord de asociere, care să înlocuiască actualul Acord de Parteneriat şi Cooperare „pînă cind circumstantele o vor permite”.

Uniunea Europeană cere Chisinaului să renunţe la vizele pentru cetatenii romani şi sa reia relatiile de buna vecintătate. Declaraţia exprima îngrijorarea profundă faţă de încălcarea drepturilor omului după alegerile din 5 aprilie şi cere Chişinăului să accepte experti internaţionali la investigarea evenimentelor. „Folosirea forţei pentru a dobindi ciştiguri politice este de neacceptat” se mai scrie in declaraţia adoptată astazi de cei 27 de ministri de externe ai Uniunii Europene.

În declaraţie se exprimă ingrijorare şi în legătură cu deteriorarea situaţiei presei independente.

Pe de altă parte, se subliniază ca numai formatul de negocieri in formula 5 plus 2 în problema transnistreană poate fi acceptat.
XS
SM
MD
LG