Linkuri accesibilitate

Teheran: miting de contestare a rezultatului alegerilor prezidenţiale


La Teheran zeci de mii de iranieni participă la un miting neautorizat, contestind rezultatul alegerilor prezidenţiale de vineri. Candidatul reformist moderat Mir Hossein Musavi , care, potrivit rezultatelor oficiale ar fi fost infrint de actualul preşedinte Mahmud Ahmadinejad, a declarat că este gata să participe la un nou scrutin. Ahmadinejad afirmă că alegerile au fost corecte.

In ultimele zile autorităţile au operat arestari si au fost semnalate ciocniri in mai multe centre universitare intre sustinătorii preşedintelui Ahmadinejad si studenti.

Mir Hossein Musavi a contestat rezultatul alegerilor la Consiliul Gardienilor, autoritatea suprema religioasa a Iranului. Ayatolahul Ali Kamenei i-a cerut lui Musavi sa aştepte cu calm decizia Consiliului, care va veni in 10 zile.

Viceperşedintele american Joe Biden şi ministrii de externe ai Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea in legatură cu evolutiile din Iran. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a spus că vointa poporului iranian trebuie respectată. Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel şi-a exprimat solidaritatea cu demonstrantii de la Teheran, indemnindu-i sa nu piarda speranţa: "Sint alaturi de ei şi le tin pumnii şi i-aş sfătui să nu deznădajduiască daca nu îşi ating acum scopurile, in ciuda efprturilor lor. Aceste eforturi sint importante prin ele însele pentru că este o virtute să lupţi pentru o cauză dreaptă. Si aceste eforturi vor fi rasplatite, dar Dumnezeu ştie cănd."
XS
SM
MD
LG