Linkuri accesibilitate

UE condiţionează un nou acord cu Moldova de măsuri democratice


Imagine de la ședința Consiliului UE
Imagine de la ședința Consiliului UE

Egalitatea tratamentului cetățenilor UE în materie de vize, libertatea de expresie și a presei, încetarea presiunilor administrative asupra societății civile și partidelor de opoziție

Declaraţia adoptată la Luxemburg pare să ofere un fel de târg: relaţiile cu Moldova vor fi ridicate la un nivel nou dacă Chişinăul dovedeşte că a învăţat lecţia violenţelor din aprilie şi ţine alegeri anticipate libere şi corecte.

Dacă Moldova face progrese, UE promite că va încheia cu ea un acord de asociere, aşa cum cere de mult Chişinăul, în locul actualului acord de parteneriat şi cooperare. Acordul de asociere ar putea prevesti relaţii de comerţ liber şi libertate de călătorie pentru moldoveni, fără vize, în UE.
Potrivit corespondentului nostru la Bruxelles Ahto Lobjakas, miniştrii de externe europeni au dat de înţeles că o cooperare mai strânsă cu Moldova ar putea ajuta ţara să se pregătească pentru o eventuală primire în Uniune. Dar trebuie spus, insistă corespondentul nostru, că deocamdată o asemenea ofertă nu există.

Cristian Diaconescu, ministrul de externe al României la reuniunea de la Luxemburg
UE susţine în declaraţia de astăzi că este gata să înceapă discuţii despre acordul de asociere cu Moldova „cât de repede o vor permite împrejurările”. „Împrejurările” ar însemna ca Moldova să renunţe la vizele impuse cetăţenilor României. În cuvintele declaraţiei, să asigure în viitor „tratament egal pentru toţi cetăţenii UE în chestiuni de viză”. De asemenea, Moldova este chemată să revină la relaţii de bună-vecinătate cu o ţară nenumită în declaraţie, dar care nu poate fi alta decât România.





Declaraţia UE exprimă „îngrijorări serioase legate de încălcarea drepturilor omului” în Moldova după alegerile de la 5 aprilie şi cere Chişinăului să permită experţilor internaţionali să investigheze evenimentele respective. UE subliniază de asemenea că „folosirea violenţei în scopuri politice este inacceptabilă”.

UE se mai declară îngrijorată şi de ceea ce numeşte „deteriorarea libertăţii de expresie şi libertăţii presei” şi cheamă autorităţile moldovene să asigure acces egal tuturor partidelor la mijloacele de informare publice şi să nu facă presiuni asupra presei independente.

În privinţa Transnistriei, declaraţia spune că formatul 5+2 rămâne „singurul care poate garanta transparenţa şi legimitatea necesară”. Cu alte cuvinte, UE vrea să se asigure că ea şi Statele Unite vor continua să joace un rol într-un proces de negocieri care pare dominat din ce în ce mai mult de Federaţia Rusă.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG