Linkuri accesibilitate

Consiliul UE cere R. Moldova să-și modifice politica acordării de vize


Consiliul Uniunii Europene a dat publicității un document intitulat Concluziile Consiliului asupra Republicii Moldova în care reamintește voința fermă de aprofundare a relațiilor între Uniunea Europeană și R. Moldova, pe baza unor valori și principii comune. Documentul anunță adoptarea de către Consiliu a directivelor privind negocierea unui nou acord global între UE și R. Moldova, care să meargă dincolo de actualul acord de parteneriat și cooperare.

In acest context, se spune în document, „Consiliul cere Republicii Moldova să asigure în cadrul politicii sale în materie de vize, egalitatea de tratament pentru toți cetățenii Uniunii Europene și subliniază importanța pe care o are principiul relațiilor de bună vecinătate”.

Ingrijorat de violările drepturilor omului după alegerile parlamentare de la 5 aprilie, Consiliul UE solicită autorităților moldovene să efectueze „o anchetă transparentă, imparțială și eficace... în cadrul unui proces incluzînd opoziția și experți internaționali”. Consiliul se arată preocupat și de „degradarea libertății de expresie și a celei a mediilor de informare” și cere R. Moldova să facă necesarul „ca partidele politice să acceadă la mediile publice pe picior de egalitate, să garanteze transparența acordării licențelor pentru media și să se abțină de la exercitarea de presiuni administrative asupra mediilor independente, organizațiilor societății civile și partidelor politice”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG