Linkuri accesibilitate

Eminescu 120 de ani și alegerile


Presa de luni

Timpul il comemoreaza pe Eminescu, 120 de ani de la moartea caruia se implinesc azi. Publicandu-i la rubrica “Buna Dimineata” una din poeziile sale manifest – “Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie”.

In alta ordine de idei insa, relateaza Timpul si despre modificarile adoptate vineri in prima lectura, pe care tocmai le-am discutat. “PCRM taie pragul electoral”, e titlul articolului, in care Valentina Baciu citeaza copios din replicile zvarlite de liderul comunistilor in plen, la adresa opozitiei, cum ar fi “поздно пить Боржоми”. De asemenea, mai constata Timpul ca “Partidul de guvernamant s-a lansat in campania electorala” prin dezinformare si atac. Adica prin filmul “Atac asupra Moldovei”, difuzat de toate posturile TV care fac parte din asa-zisul trust de presa al comunistilor, dar si prin invinuirea de organizare a dezordinilor din 7 aprilie adusa de Procuratura primarului de Chisinau, Dorin Chirtoaca. Una peste alta, aceiasi comunisti, deopotriva cu PPCD-istii, sunt considerati de Timpul responsabili si pentru criza din Consiliul Municipal Chisinau.

Analistii Valeriu Prohnitchi si Adrian Lupusor de la “Expert-Grup” semneaza o analiza deloc magulitoare a programului de activiatate a vechiului-noului Guvern, Greceanii II, iar Tataiana Corai e autoarea unui editorial in care subscrie parerii actritei Ninela Caranfil. Ea zicea ca nu crede in Marian Lupu, ca actor politic, pentru ca intuitia ei de artist simte ca Lupu joaca fals. Tatiana Corai, la randu-i, crede ca argumentele pe care le-a folosit Lupu atunci cand s-a lepadat de comunisti “suna prea frumos ca sa fie adevarat” si mai scrie: “ideea creării aşa-numitului pol social-democrat „anticomunist” este tocmai ceea de ce au nevoie comuniştii. Şi ei ar da orice ca într-un nou scrutin să treacă pragul electoral Roşca, Braghiş şi Diacov, pentru a reface „consensul” din parlamentul trecut”.

Presa straina e azi mai putin interesata de Moldova decat ne-a obisnuit in ultima vreme. Ziarele rusesti isi aduc aminte de noi, asa cum o face Nezavisimaya Gazeta bunaoara, doar in legatura cu “razboiul laptelui” declarat de sanitarul-sef al rusilor, Ghenadi Oniscenko, bielarusilor. Nezavisimaya Gazeta scrie ca interdictii similare cu caracter evident politic celor dicate la importul in Rusia laptelui bielarus au fost altadata impuse si vinului moldovenesc si apelor minerale georgiene. (Vestitutlui Borjomi, de care si-a adus aminte Vladimir Voronin in replica adresata opozitiei de la Chisinau.)

Revenind insa la persoana lui Marian Lupu, cateva medii on-line continua speculatiile pe seama viitorului sau politic. Revista Internet “Acum” scrie ca Lupu va candida, probabil, ca nr.1 pe lista Partidului Democrat, iar Dumitru Diacov, liderul actual al acestui partid, ar urma sa ajunga pe pozitia a 15-a in lista, foarte probabil ne-eligibila. In acelasi timp, postalul AVA.md il preintampina pe Lupu ca, daca va miza pe cei care striga azi cel mai tare despre rolul sau mesianic, doar pentru a-l plasa in propria lista electorala, ca pe o momaie, atunci el va savarsi o greseala ireparabila.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG