Linkuri accesibilitate

68 de ani de la primul val de deportări staliniste


Valentina Sturza, Vasile Caprita, Silvia Hanganu
Valentina Sturza, Vasile Caprita, Silvia Hanganu

Legea cu privire la reabilitatea victimelor represiunilor politice este ignorată de guvernanţi şi schilodită de o justiţie aservită puterii

Astazi se implinesc 68 de ani de la deportarile din 1941, cand peste 20 de mii de persoane au fost ridicate de la casele lor, iar pe 6 iulie se vor implini 60 de ani de la cel de-al doilea val, cand numarul celor deportati a fost de peste 40 de mii. Unii istorici sustin ca despre cei deportati se discuta mult prea putin si intr-un context prea limitat. "Deportarile de atunci sunt Holocaustul autohton, sunt ceea ce pentru ucraineni este Golodomorul”, spun cei care stiu ce inseamna suferinta si nedreptatea.

Ceea ce a incercat sa faca regimul comunist de ocupatie de atunci a fost sa stearga memoria acestor oameni, sa nu sa se stie ca in Moldova au fost deportari.

Au trecut prin foamete, injosiri, frig. Traiau in baraci din stuf, unde mergeau serpii peste ei. Erau persecutati, injositi si batjocoriti.

Valentina Sturza, presedinta Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici, a fost trimisa fortat in pustiurile Kazahstanului la 13 iunie 1941, impreuna cu parintii si buneii sai. In Siberia de gheata s-a trezit pe neprins de veste si Vasile Caprita. Iar Silvia Hanganu, este unica mostenitoare a parintilor si a buneilor care au trecut prin calvarul deportarilor. Toti trei, pret de cativa ani, umblă prin instantele de judecata in speranta ca isi vor dobandi dreptatea. Ei amintesc de Legea cu privire la reabilitarea victimelor represiunilor politice, care prevede acordarea unor despagubiri familiilor care au fost deportate.

Pentru ca umblă pe drumuri in instantele de judecata deja de ani buni, dar nu pot rezolva nimic. Pentru ca au obosit si nu mai doresc sa se umileasca in fata guvernantilor, Europa Libera a incercat sa afle de la actualii legiuitori daca le pot ei da o speranta. Interviuri cu deputatul communist Vladimir Turcanu, vicepresedintele Parlamentului, şi parlamentarii Vlad Filat (PLDM), Serafim Urechean (AMN) şi Mihai Ghimpu (PL).
Previous Next

XS
SM
MD
LG