Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidenţiale - alegeri providenţiale?


46 de milioane de iranieni chemaţi la urne pentru a alege şeful statului

Prezenta la vot in alegerile prezindenţiale de astazi este foarte mare şi Comisia Electorala Centrală a prelungit orarul secţiilor de votare. In competiţie se află 4 candidati, printre care şi preşedintele actual Mahmud Ahmadinejad. Mandatul preşedintelui este de 4 ani.

Cozi lungi au fost toată ziua la secţiile de votare şi observatorii politici internaţionali vorbesc despre cel mai important scrutin din ultimii 30 de ani din Iran. 46 de milioane de iranieni au fost chemaţi astazi la urne.

"Am votat cu mult entuziasm astazi. Nu am mai vazut niciodată aşa ceva la o secţie de votare. Majoritatea femeilor care votau îi incurajau şi pe altii să vină la vot", spunea serviciului persan al Europei Libere, Radio Farda, o femeie care vota in oraşul Rasht din nordul Iranului.

"Dacă prezenţa la vot este mai mare de 70 la sută, cred că va fi greu să se fraudeze aceste alegeri", declara pentru Radio Farda un membru al echipei unuia dintre candidaţii moderaţi Medi Karrubi.

Karubi este un cleric reformist şi a fost preşedinte al parlamentului de la Teheran. Celalat candidat considerat un reformist moderat este Mir Hossein Musavi, fost premier care pare să fi cîştigat încrederea electoratului feminin. El este considerat de analistii politici occidentali adevaratul contracandidat al actualului preşedinte, fiind creditat cu mari şanse.

Mahmud Ahmadinejad le-a mulţumit iranienilor imediat după ce şi-a depus buletinul de vot în urnă: "Sincer multumesc poporului din Iran pentru toate binefacerile, pentru marinimia sa, pentru sacrificiile făcute, pentru grandoarea sa şi pentru iertarea lor. Sint sigur că prin participarea poporului, daca vrea Dumnezeu, vom înfăptui lucruri încă şi mai măreţe, vom lua decizii incă şi mai importante.

Candidatul reformist Musavi îşi pune speranţa în prezenta masivă la urme şi vorbeşte despre un viitor mai bun. Impreuna cu Karubi, Musavi doreşte un dialog cu Occidentul si scoaterea ţării din actuala izolare internaţională: "Daca Dumnezeu vrea, cu larga participare a publicului, o sa vedem şi zile mai bune".

Alt candidat este Mohsen Rezai, fost comandant al Grazii revoluţionare care este considerat un dogmatic.

Doua treimi din populatia Iranului este formata de tineri. Aceştia s-au prezentat masiv la urne. Unii susţin cu pasiune candidaţii consideraţi reformişti moderaţi, altii, mai ales in mediul rural, îl suţin cu aceiaşi îndirjire pe preşedintele Ahmadinejad.

In ultima instanţă, scriu agenţiile internaţionale de presa, votul de astazi pare sa fie pentru sau împotriva politicii preşedintelui de la Teheran.
Participarea la vot in diaspora este si ea impresioanta, spun corespondentii de la Radio Farda.

Daca nici unul dintre cei 4 candidaţi nu obtine astazi majoritatea, un al doilea scrutin va avea loc vinerea viitoare. La 24 de ore de la inchiderea secţiilor de votare, sint asteptate primele rezultate oficiale.
XS
SM
MD
LG