Linkuri accesibilitate

Cum au fost induşi în eroare raportorii APCE în cazul Sergiu Mocanu


Subterfugiile puterii pentru a nu arăta condiţiile de detenţie ale fostului consilier prezidenţial

Fostul consilier al presedintelui Voronin, Sergiu Mocanu, retinut dupa evenimentele din 7 aprilie, se afla de azi in arest la domiciliu, dupa ce a stat in izolatorul de ancheta mai mult de 2 luni. Cererile repetate ale avocatului sau de a fi cercetat in stare de libertate fusesera respinse anterior. Iar incercarea raportorilor APCE, care au solicitat in timpul recentei vizite la Chisinau sa vada conditiile de detentie, a fost zadarnicita fara explicatii. La fel cum nu a putut fi vizitat in celula nici Anatol Matasaru, pe motiv ca a fost eliberat din arest. Vitalie Enache a incercat sa afle de ce raportori CE nu au ajuns sa vada conditiile de detentie ale fostului consilier al presedintelui Voronin

Avocatul Ion Dron, spune ca Sergiu Mocanu a trait in conditii insuportabile mai ales in primele trei saptamani de la retinere.

Ion Dron: ”Timp de 18 zile mocanu a stat intr-o celula de 2,5 pe 1,5. Intr-o camera care nu avea lumina zilei, efectiv o cazemata, camera in care nu avea un lavuar, camera in care dansul nu stia e ziua sau noapte, camera in care nu i se spunea nici cat este ora si avea dreptul la doar 30 de minute din 24 de ore sa se afle in aer liber.”

Conditiile in care s-a aflat Sergiu Mocanu nu s-au schimbat esential nici cand a fost trecut intr-o alta celula din penitenciarul 13. Ca urmare, sustine avocatul, Mocanu s-a ales cu febra musculara neavand suficient spatiu de miscare in celula stramta in care mai erau 2 persoane. L-am intrebat pe Ion Dron daca stie de ce raportorii APCE nu au reusit sa ajunga in celula lui Sergiu Mocanu dupa ce ii solicitasera procuraturii generale sa asigure vizita.

Ion Dron: “E o chestiune foarte neclara si interesanta. Sub ce aspect? Eu am fost anuntat de catre procuror la ora 9 si 25 de minute pe 10 iunie, pe 11 urmand sa fie judecat recursul la judecatoria sectorului Buiucani. La 10 iunie venind la intrevedere cu clientul meu in jurul orei 15.00, dansul mi-a spus ca dis-de-dimineata a fost ridicat din pat spunandu-i-se ca astazi va merge la judecata. Adica conform concluziilor pe care le-am facut noi, s-a facut tot posibilul ca raportorii sa nu aiba intalnire cu Sergiu Mocanu, spunadu-le ca Sergiu Mocanu e plecat la judecata. In cazul in care raportorii nu ar fi crezut cele spuse dansul ar fi fost scos din celula si dus in alta parte aratandu-le raportorilor, ca uite, dansul e plecat la judecata. Altfel nu-mi explic de ce domnului Mocanu, toata ziua, de trei ori i s-a spus ca acusi veti pleca la judecata, cu toate ca eu nu am fost instiintat ca aceasta judeacta va avea loc pe 10 iunie. Dimpotriva eu am fost instiintat ca ea va avea loc pe 11 iunie.”

Instanta a decis ca Sergiu Mocanu urmeaza sa stea in arest la domiciliu pana pe 12 iulie. Tot ieri, instanta a respins cererea de aplicare a arestului la domiciliu pentru omul de afaceri Gabriel Stati si Aurel Marinescu, seful serviciului de securitate al companiei “Stati Holding”, ambii urmind sa ramina la izolatorul de ancheta inca cel putin o luna de zile.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG