Linkuri accesibilitate

Deputaţii PCRM pe cale să amendeze pro domo Codul Electoral


Opoziţia critică cele două proiecte de lege pentru lipsă de previzibilitate şi claritate

Deputatii comunisti au votat in prima lectura doua proiecte de lege referitoare la Codul Electoral. Primul este de fapt o interpretare a termenului dat pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Comunistii au considerat ca anticipatele trebuie sa fie organizate in cel mult 45 de zile de la dizolvarea parlamentului. In aceasta perioada, Comisia Electorala Centrala va trebui sa reuseasca sa formeze circumscriptiile administrative si sectiile de votare.

Opozitia a criticat dur votul comunistilor, acuzindu-i de interpretarea unilaterala a legislatiei si de o maniera care sa-i avantajeze, adica prin organizarea cit mai grabnica a anticipatelor.

Unul din argumentele opozitiei a fost un alt articol din Codul electoral care spune ca circumscriptiile electorale sint formate cu cel putin 55 de zile inainte de data alegerilor, iar consiliile de circumscriptie cu cel putin 50 de zile. Aceasta prevedere, la parerea opozitiei, ar trebui sa extinda perioada electorala. De fapt, proiectul a provocat multiple intrebari din partea opozitiei.

Vitalie Nagacevschi, deputat PLDM: „Este posibil sau poate Comisia Electorala Centrala sa-si indeplineasca toate atributiile in termenul stabilit actualmente? In 45 de zile? Dar, intr-adevar, apare o problema, dar daca prin decret se va stabili ca alegerile anticipate urmeaza aa aiba loc in 5 sau 10 zile? De altfel, Constitutia Republicii Moldova stabileste foarte clar ca o lege trebuie sa fie previzibila si clara. In cazul lipsei aceste previzibilitati si claritati, noi nu putem vorbi despre o lege care sa corespunda unui stat bazat pe drept si unui stat care doreste sa devina democratic”.

Prin cel de al doilea proiect de lege, votat tot in prima lectura, deputatii comunisti au coborit pragul electoral de la 6 la 5 la suta si au redus cota de participare minima, necesara pentru validarea scrutinului, de la 50 la suta la o treime din alegatori, iar pentru alegeri repetate – cota de particpare minima a fost eliminata.

Deputati din opozitie le-au reprosat comunistilor ca nu au tinut cont de recomandarile organismelor europene privind reducerea pragului pina la 4 la suta, eliminarea interdictiei blocurilor electorale si asigurarea dreptului la vot al cetatenilor moldoveni de peste hotare.

Iata un schimb de replici dintre deputatul PLDM Alexandru Tanase si presedintele Vladimir Voronin.

Alexandru Tanase: „Stimati colegi, ar fi mult mai util daca presedintele tarii, presedintele parlamentului nu s-ar grabi sa semneze decretul de dizolvare a acestui parlament chiar saptamina viitoare, dar ar lasa un respiro de o luna de zile ca guvernul sa poata...”

Vladimir Voronin: „Pozdno piti Borjomi” („e prea tarziu, trenul a plecat”)

Intre alte cerinte ale opozitiei, cum ar fi termene legale, precise si rezonabile pentru organizarea anticipatelor, mentinerea actualei cote de participare a alegatorilor pentru validarea scrutinului de cel putin 50 la suta din alegatori, accesul egal la televiziunea publica, liderul PL Mihai Ghimpu a cerut fractiunii majoritare sa ia in calcul si problema vizelor de resedinta ale votantilor, astfel incit sa fie asigurat si dreptul la vot al aproape 100 de mii de studenti care nu au domiciliul in Chisinau.

Ambele proiecte de lege vor fi examinate si aprobate in lectura a doua in sedinta de luni, care ar putea sa fie si ultima pentru actualul legislativ, daca presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va anunta, dupa cum se asteapta, dizolvarea parlamentului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG