Linkuri accesibilitate

Opinia publica a fost luata prin surprindere cind, dupa ce a invins-o in preliminariile democrate, Barack Obama a invitat-o pe Hillary Clinton sa i se alature in calitate de secretar de stat. Cum merge aceasta colaborare inedita?

De curind, Hilary Clinton si consilierii sai au obtinut o victorie notabila. Ei au convins Organizatia Statelor Americane sa nu accepte Cuba fara un proces, care sa respecte prevederile cartei cu privire la democratie. Nu a fost usor sa obtina asa ceva, in conditiile in care multe tari latino-americane nu sint de acord cu politica Americana de izolare a regimului comunist. Secretarul de stat nu s-a putut insa bucura in direct de victorie, pentru ca s-a deplasat la Cairo, inainte de anunt, pentru a asista la discursul presedintelui Obama, adresat lumii musulamane.

Aparent doamna Clinton s-a instalat comfortabil in noul sau rol, de sprijinitor al unui presedinte care are un rol international proeminent. Fosta senatoare de New York spune ca participa la elaborarea politicilor si ca se intilneste cu presedintele in fiecare saptamina. Dna Clinton a declarat ca, la inceput a ezitat sa preia o functie la care nu s-a gindit niciodata, dar ca presedintele are mare putere de convingere.

Este o perioada dificila pentru sefa diplomatiei americane, situatii de criza sau de potentiala criza sint prezente in multe zone ale lumii. Dar deocamdata chiar si opozitia republicana recunoaste ca dna Clinton conduce eficace departamentul, isi utilizeaza prestigiul pentru a imbunatati imaginea Americii in lume si reuseste sa evite orice senzatie ca intre ea si Casa Alba ar exista tensiuni.

Temerea ca cei doi fosti rivali nu vor putea colabora nu s-a adeverit. Pina acum Hillary Clinton a fost unul dintre cei mai discreti ocupanti ai fotoliului de secretar de stat, in conditiile in care presedintele este o prezenta puternica pe arena internationala. Hillary Clinton si-a facut prima aparitie in talk-showrile televizate de-abia saptamina trecuta. Ea este considerate unul dintre cei mai apropiati sfatuitori ai presedintelui. Este creditata cu decizia de a suplimenta efectivele militare in Afganistan, dupa ce vice-presedintele Biden se opusese.
XS
SM
MD
LG