Linkuri accesibilitate

Autogolul comuniștilor: plecarea lui Marian Lupu


Presa de vineri

Fie ca-l vorbesc de rau, fie ca de bine, fie ca-l desconsidera pur si simplu, Marian Lupu e figura principala din presa de azi.

Petru Bogatu, bunaoara, scrie in Jurnal de Chisinau ca “despărţirea lui Marian Lupă de PCRM e un autogol ruşinos pentru Voronin şi compania”. Bogatu considera ca partidul de guvernamant a cazut in groapa pe care a sapat-o opozitei, atunci cand incerca s-o corupa prin cumpararea votului de care ar fi avut nevoie pentru a o instala pe Zinaida Greceanii in functia de sef al statului. E adevarat, constata el, ca asupra plecarii lui Lupu planeaza anumite suspiciu, cum ca ar fi putea fi o “cartita” a lui Voronin, dar totodata, se arata convins Bogatu, parasutarea sa pe terenul democratilor este de-a dreptul inutila. De asemenea, in opinia celui de-al doilea editorialist de la Jurnal, Nicolae Negru, Lupu ar fi plecat de la comunisti speriat de “Bloody Zina”, de premierul Greceanii adica.

“Lupu nu mai vrea sa fie comunist”, titreaza Flux, in care Victor Gurau, un analist independent, pretinde ca fostul presedinte al Parlamentului si-ar fi pus cruce pe cariera politica, iar directorul ziarului, Sergiu Praporscic, ii prezice inceputul sfarsitului. Parerea lui Praporsic e ca pasul lui Lupu nu e de natura sa diminueze sansele electorale ale PCRM, la fel, crede directorul de la Flux, probabila miza a ex-speakerului pe o coalitie politica dintre partidele extraparlamentare de stanga ar fi gresita.

Constantin Tanase, in Timpul, scrie ca e mai putin interesat de fenomenul Lupu si mai mult de fenomenul “noi”, cum il numeste ei – “noi” , care suntem consumatori de asemenea fenomene si care, precizeaza Tanase, “avem un fel de o slăbiciune pentru trădători, pentru fel de fel de deşeuri umane care se reciclează în numele „statalităţii”! Dar, tot in Timpul, Dan Dungaciu se intreaba daca nu cumva “Calul troian era … lup?”. Orice ar fi, e criza la PCRM, afirma analistul roman si remarca: “Un singur lucru ne va dumiri, probabil, în legătură cu semnificaţia gestului fostului preşedinte de parlament - atitudinea faţă de „transfug” a trusturilor media controlate, direct sau indirect, de către comunişti. În cazul lui Vasile Tarlev, s-a declanşat un veritabil linşaj”, isi aminteste el.

Tocmai Moldova Suverana e (insa) cea care tace chitic. Nici macar nu-l pomeneste pe Lupu, nici de bine, nici de rau … Dupa ce ieri, insa, vorbea despre misiunea noului Guvern de a pastra Moldova ca stat pe harta lumii, azi rectifica: “Sarcina prioritara a Guvernului / Gestionarea eficienta a crizei financiare”. Si, nu-l uita Moldova Suverana nici pe presedintele roman, Traian Basescu, pe care de aceasta data il califica drept un un “jucator” care nu a inscris sau a ratat chiar incredibil pe parcursul exercitarii mandatului de sef al statului in ceea ce priveste relatiile cu R. Moldova.

De cealalta parte, a Romaniei, mai am timp cred doar pentru doua articole. „Targ comunist propus Romaniei de Moldova: ne recunoasteti hotarele si renuntam la vize”, titreaza Ziua, iar Monitorul de Botosani scrie despre moda „nevestelor importate” din Republica Moldova, pe care le aleg tot mai des in acest an tinerii botoseneni.
XS
SM
MD
LG