Linkuri accesibilitate

Drumuri deplorabile, poliția participantă la activitatea rutieră, educarea șoferilor


Victor Catana
Victor Catana

Interviu cu generalul Victor Catană.

Europa Liberă: D-le Catana, sunt aceste amenzi de natura sa disciplineze intr-adevar soferii? Sau ii incurajeaza pe agentii de circulatie sa ia mita, asa cum spun foarte multi dintre oameni?

Victor Catană: Introducerea modificarilor in Codul contraventional este, cred si eu, binevenita. Dar nici o data si nici intr-un caz, nici la o etapa a dezvoltarii omenirii, inasprirea pedepselor nu duce la ameliorarea situatiei circulatiei rutiere. In primul rand, cred eu, statul trebuia sa intreprinda masuri pentru reparatia drumurilor, pentru educatia soferilor, pentru asigurarea unei ordini la eliberarea matriculelor de conducator auto si multe alte masuri.

Europa Liberă: Dar poate o va face si pe asta?

Victor Catană: Ceea ce tine de innasprire, da, pentru unele cazuri care duc la savarsirea unor accidente rutiere, era binevenit ca sa fie majorate amenzile. Dar amenzile intotdeauna trebuie sa fie adecvate salariilor, cu sursele de existenta a oamenilor. Intotdeauna in tarile care sunt mai bogate se pot face amenzi mai mari, fiindca oamenii au de unde plati. Dar la noi amezile sunt prea usturatoare, de pilda pentru un caz cand au fost uitate documentele acasa. Adica, conducerea automobilului fara matricola. Oricine poate sa uite documentele acasa. Ce, pentru asta trebuie puse amenzi asa de mari?

Europa Liberă: D-le Catana, care ar fi fost solutia in acest caz, ce ar fi trebuit sa faca? O preintampinare?

Victor Catană: In primul rand, accidentele rutiere sunt provocate de starea drumurilor. Drumurile la noi sunt deplorabile. Marcajul drumurilor, semnele de circulatie, activitatea agentilor politiei rutiere la trafic – sa nu sada ascuns undeva, dar sa participe activ la regularea circulatiei rutiere. La reexaminarea, in caz ca cineva incalca regulile circulatiei rutiere. In multe tari, daca s-au incalcat careva reguli si asta a dus la accidente rutiere, persoanele respective sunt obligate de a trece niste cursuri. Adica in complex se fac lucrurile pentru a evita accidentele rutiere.

Europa Liberă: D-le general, dar exista un mecanism de verificare a politistilor, care sa-i descurajeze sa ia mita, nu s-o si mai ceara, asa cum se intampla adesea acum?

Victor Catană: Da, bineinteles sunt. Eu am fost in Statele Unite ale Americii si am vazut cum se efectueaza acest lucru. Agentul politiei rutiere, avand videocamera in automobil, in caz de depistare a unei incalcari a regulilor de circulatie, ducumenteaza acest caz la camera video, mai apoi se deplaseaza spre conducatorul auto si ii da chitanta pentru amenda respectiva. Eu nu intra in contact, pentru a se clarifica sau altfel. Superiorii il controleaza in acest fel. La noi lucrurile acestea nu sunt si cazurile de provocare a agentilor de circulatie la mita si tragerea lor la rapundere sunt numai niste inceputuri. 0,1 din toate cazurile cand politia intra in relatii cu conducatorul auto.

Europa Liberă: Dar ce pot face oamenii care se considera nedreptatiti de agentii de circulatie astazi?

Victor Catană: Codul contraventional prevede amendarea conducatorilor auto pentru incalcarea regulilor de circulatie, dar totodata li se da cetatenilor posibilitatea de a se adresa in instanta de judecata. Si oricine, daca nu este de acord cu amenda sau invinuirea ca a savarsit careva incalcare, inseamna ca el poate sa se adreseze in instanta de judecata ca in ultima instanta pentru ca decizia asupra vinovatiei sau nevinovatiei, asupra aplicarii amenzii, s-o rezolve instanta de judecata.

Europa Liberă: D-le Catana, dar nu este mai complicata procedura avand in vedere ca a fost desfiintata Comsia administrativa de pe langa Politia Rutiera, care de fapt examina toate cazurile de incalcare a regulilor de circulatie?

Victor Catană: Eu considera ca este normal ca nu mai sunt comisii administrative. In Comisia administrativa, cunoastem faptul, nu sunt persoane din domeniul auto. Sunt persoane numite formal. Eu am fost la temelia Codului contraventional si anume din practica internationala se vede ca trebuie sa participe la asigurarea circulatiei politia rutiera si pentru ca justitia sa se efectueze corect in ultima instanta trebuie sa se implice in acest proces instantele de judecata.
XS
SM
MD
LG