Linkuri accesibilitate

Vânzătorii de pupe ruse


Matrioştele-preşedinte se vând ca pâinea caldă

Zi de zi, vânzătorii de păpuşi din scuarul teatrului «Mihai Eminescu», aranjează cu mare grijă matrioştele-preşedinte pentru vânzare. Printre jucării recunosc figura preşedintelui Statelor Unite Barak Obama şi a predecesorilor săi, a premierului Italiei Silvio Berlusconi, şi ale altor politicieni celebri. Lipseşte însă matrioşca preşedinţilor R. Moldova. Vânzătoarea Galina Harcenco are şi o explicaţie: «Îs cam scumpuşori. Moldovanul nostru nu o să dea o sumă de 200 de lei pentru un preşedinte, cât de mult nu l-ar iubi».




Unui meşter îi ia o săptămână-două ca să deseneze un set de păpuşi ruseşti. Deşi preţul matrioştelor variază între 200 şi 300 de lei, producătoarea de păpuşi Tatiana Râcova spune că atunci când apar, matrioştele-preşedinte se vând ca pâinea caldă.

«A fost Voronin, a fost Lucinschi, iar până la Lucinschi a fost Grosu. Iată după ce l-am desenat pe Grosu, s-au vândut toate».

Cu toate acestea, vânzătorii de pupe ruse se abţin în a promite că îl vor desena pe viitorul preşedinte moldovean. Din nou Tatiana Râcova: «Dacă va fi un preşedinte bun, demn de poporul nostru, îl vom desena pe matrioşte, ca lumea să-l cumpere şi să fie vestit în toată lumea».

În aşteptarea alegerilor parlamentare anticipate, cetăţenii au părerile lor despre potenţialul candidat la un portret pe matrioşcă.

«Dacă să judecăm după faţa preşedinţilor de pe matrioşte, ea e hazlie. Înseamnă că-i critică. El trebuie să accepte şi critica, ar fi logic să înţeleagă».

«Fiecare stat ar trebui să se mândrească cu preşedintele său. Dacă este desenat pe matrioşte înseamnă că merită acest lucru. Va fi însă demn de acest lucru cel care va fi viitorul preşedinte, uite asta e o altă întrebare».
Previous Next

XS
SM
MD
LG