Linkuri accesibilitate

Memorandumul dintre România şi FMI publicat 3 luni de la semnare


“Capacitatea Romaniei de a rambursa sumele imprumutate de la Fondul Monetar International poate fi periclitata de evolutii politice si economice negative din tara si strainatate. Aceasta ingrijorare apare la pagina 23 din Memorandumul dintre Romania si FMI dat publicitatii astazi la aproape trei luni dupa semnarea lui. Documentul precizeaza ca Romania isi poate platii datoriile fata de Fond, fiindca reluarea cresterii economice va avea loc anul viitor, dar si fiindca tara are un “istoric excelent in ceea ce priveste serviciul obligatiilor externe”, ceea ce reprezinta “o garantie suplimentara”. Cu toate acestea memorandumul mentioneaza ca “alegerile prezidentiale din octombrie ar putea genera tensiuni in cadrul aliantei de guvernare putind duce in final la subminarea implementarii eficiente a programului cu FMI”. Documentul semnat de Romania cu FMI subliniaza ca daca ajustarea este incompleta, dezechilibre mai mari la nivel fiscal si al balantei de plati ar putea provoca o fuga a capitalului din Romania, generind riscuri pentru capacitatea de rambursare.

Pentru mentinerea tarii pe linie de plutire, FMI a impus Romaniei un program drastic prin care sa se reduca la minimum cheltuielile bugetare, este vorba intre altele de limitarea cresterilor salariale, a limitarii pensiilor si a cresterii virstei de pensionare. Romania trebuie sa aiba pina la toamna o lege unica a salarizarii bugetarilor si pina la sfirsitul anului o lege care sa reformeze sistemul de pensii. Fondul Monetari International continua astfel sa ajute la impunerea reformelor sociale in Romania, dupa ce in anii trecuti a sprijinit reformele economice si privatizarea.

Autoritatile romane au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro, bani care intra în rezerva BNR, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si BERD urmind sa ajunga la aproape 20 de miliarde euro. Programul de ajutor extern a fost discutat si aprobat de Consiliul Executiv al FMI în luna mai, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, a fost disponibila imediat si a intrat în contul Bancii Nationale, in vreme ce prima transa din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat de Comisia Europeana va intra în România la începutul lunii iulie.
XS
SM
MD
LG