Linkuri accesibilitate

Premierul Greceanîii respinge recesiunea de 9% progozată de Fondul Monetar Internaţional

Perspectivele economice ale Moldovei s-au inratatit, potrivit misiunii Fondului Monetar International care si-a incheiat cu 2 zile in urma vizita de lucru la Chisinau. Cresterea economica negativa este prognozata acum la 9 la suta (fata de 5 la suta, cu cateva luni in urma). Intr-o prima evaluare, facuta de Graeme Justice, seful misiunii FMI, se recomanda guvernului sa reduca cheltuielile in domeniul social si sa mareasca volumul investitiilor, pentru a asigura capacitatea de relansare a economiei, in momentul cind conjuctura internationala va fi mai favorabila.

In ce masura se potrivesc analiza Fondului cu cea a guvernului, dar mai ales in ce masura solutiile propuse de FMI se regasesc in programul guvernului Greceanii?

Zinaida Greceanii a declarat intr-o conferinta de presa ca Guvernul accepta majoritatea recomandarilor FMI, dar nu este de acord cu prognoza unei recesiuni economice de 9 la suta: „Noi avem calculul nostru. Sigur ca si la noi este prognozata descresterea. Descresterea prognozata de catre guvern a fost de minus 1 procent. De aceea, ramine sa vedem ce vom avea la jumatate de an si cine a fost corect, si cine nu a fost corect”.

Pe de alta parte, datele oficiale arata ca in primul trimestru economia Moldovei s-a contractat cu aproape 5 la suta.

Zinaida Greceanii a spus ca guvernul nu este de acord si cu unele recomandari ale FMI ce tin de reducerea cheltuielilor sociale. Desi veniturile la buget au scazut, Greceanii promite ca majorarile de salarii si pensii vor fi onorate. Totodata, din cauza crizei politice, guvernul nu va propune modificarea legii bugetului, asa cum recomanda FMI: „Eu nu cred ca actualul parlament va reusi sa faca rectificari la bugetul de stat. Mai mult, noi nici n-am propus parlamentului. Dar cunoasteti ca guvernul a luat decizia inca in luna februarie de a bloca 20 la suta din cheltuielile administrative ale bugetului de stat, inclusiv 20 la suta din transferurile catre autoritatile publice locale si aceasta va fi o propunere de rectificare a bugetului, cind vom merge in parlament cu rectificarea bugetului. Noi am convenit asupra acestui fapt cu misiunea FMI”.

Premierul Zinaida Greceanii nu crede ca deficitul bugetar va depasi 11 la suta, dupa cum prognozeaza FMI. Ea estimeaza un deficit de cel mult 5 procente. In plus, Guvernul mizeaza pe acoperirea deficitului bugetar mai mult din banii proveniti din proiecte de investitii, decit din sursele donatorilor externi.

Cit priveste situatia sectorului bancar, Zinaida Greceanii a recunoscut ca ea nu-i dintre cele mai bune, insa mai important este ca se mentine stabila. Premierul a tinut sa dea asigurari ca Moldova nu este amenintata de default.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG