Linkuri accesibilitate

O dezavuare a cursului politic al actualei guvernări comuniste


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe COJOCARU: Iesirea lui Marian Lupu din Partidul Comunistilor este o pierdere pentru aceasta formatiune care, ramasa dupa plecarea sa, practic, fara personalitati cu viziuni moderniste, risca sa ramana incremenita definitiv in tiparele unui stalinism cosmetizat pe ici colo. Fostul presedinte al Parlamentului a lasat sa se inteleaga ca ruptura sa cu partidul lui Vladimir Voronin este una de principiu si ca aceasta decizie a sa este irevocabila.

Vasile BOTNARU: Marian Lupu a lipsit tocmai de la sedinta in care a fost votata Zinainda Greceanii in ipostaza de sef de cabinet. Sa intelegem oare ca fostul speaker a asteptat acest moment pentru a-si anunta divortul de PCRM?

Gheorghe COJOCARU
: Sigur, un om politic trebuie sa-si calculeze gesturile si actiunile pentru ca sa obtina impactul mediatic si politic scontat. Numirea noului Guvern, in fond, acelasi, a dat startul, inca neanuntat oficial, al viitoarei campanii electorale si cred ca acesta a fost momentul care l-a determinat pe fostul presedinte al Parlamentului sa faca pasul de detasare de PCRM. Cred ca si Declaratia sa de iesire din randurile partidului lui Vladimir Voronin, pe care-l acuza printre randuri de jocuri dubioase „de-a interesul national si statalitatea”, contine o serie de teze care se pot regasi intr-o viitoare platforma electorala.

Vasile BOTNARU
: Un fost deja camarad de-al lui Lupu spunea ca el a parasit formatiunea „intr-un moment critic” pentru Partidul Comunistilor? Cum credeti, ce motive stau la baza acestei decizii? Va intreb pentru ca exista deja o sumedenie de speculatii referitoare la motivatia de care s-a ghidat fostul presedinte al parlamentului.

Gheorghe COJOCARU
: Cea mai simpla explicatie cu privire la ruptura sa cu comunistii a fost servita deja de mediile comuniste si ea insista asupra unei pretinse suparari a fostului presedinte al Legislativului, care ar avea la baza nepromovarea sa la functia de sef al statului. Apoi s-a afirmat ca Marian Lupu ar fi protagonistul unui scenariu pus la cale de mintile subltile ale PCRM pentru a aduce in viitorul Parlament un aliat politic al comunistilor, eventual, din tabara social-democratilor. O a treia explicatie ar putea pleca de la constatarea ca pe fondul marginalizarii lui Lupu in cadrul masinariei PCRM, sub impactul ultimelor evolutii din interiorul si din exteriorul Republicii Moldova, a si fost luata decizia de a initia un proiect politic propriu, o explicatie care, dintre toate, mi se pare destul de plauzibila.

Vasile BOTNARU
: daca e sa facem abstractie de sportul preferat al analistilor – deductiile, avem totus un document, declaratia lui Marian Lupu care are o anuma osatura. V-as solicita sa treceti in revista tezele principale ale acestui document.

Gheorghe COJOCARU
: Intii de toate m-as referi la tonul general al Declaratiei pe care Marian Lupu a facut-o cu prilejul divortului de PCRM care este unul este extrem de critic. In cele aproape trei pagini Lupu vorbeste doar intr-o singura propozitie despre lucrurile bune care s-au facut in cei opt ani de guvernare comunista. Criticile sale se indreapta direct impotriva PCRM, dar si impotriva autoritatilor de varf ale statului, dezavuand, practic, cursul politic al actualei guvernari comuniste. Este pentru prima data cand un actor de o asemenea talie afirma public ca autoritatile comuniste nu au nici un fel de probe pentru a acuza fortele din Opozitie sau din exterior de subminare a statalitatii. El contesta incercarile comunistilor de a monopoliza „interesul national” si de a diviza societatea in „patrioti” si „tradatori”, respinge cursul spre dezbinare si cheama la dialog si la civilitate.

Vasile BOTNARU
: Indemnul sau de a se proceda la dialog va fi receptionat?

Gheorghe COJOCARU: Va fi auzit, de Opozitie, mai curand, dar nu de catre fostii sai tovarasi.
XS
SM
MD
LG