Linkuri accesibilitate

„Lupu a ieșit din haită”


Presa de joi

Doua subiecte in fond intereseaza, mai mult sau mai putin, presa moldoveneasca de azi. E vorba de decizia lui Marian Lupu de a parasi Partidului Comunistilor si instalarea Guvenului Greceanii II.

Timpul
le trateaza pe amandoua. Constata mai intai ca noul-veciul Cabinet de Ministri a fost investit cu scandal. Pentru ca presedintele Parlamentului si, tot el, sef inca al statului, in exercitiu, inchide microfoanele si bruscheaza deputatii. Si, in aceast context, mai relateaza Timpul si incidentul cu ambulanta, pe care Voronin a cerut-o, intr-o gluma neinspirata, pentru a-l face sa taca pe liberal-democratul Vitalie Nagacevschi, gluma pe care insa se pare vreunul din functionarii mai zelosi din aparatul Parlamentului a luat-o de buna, chemand un echipaj al salvarii la fata locului.

Revenind insa la Guvernul Greceanii II si la programul sau, directorul ziarului, Constantin Tanase, are impresia ca teza centrala a acestuia poate fi rezumata in felul urmator: „Moldovenii care au votat Opoziţia sunt nişte proşti, de aceea le declarăm un război total”. Iar cat priveste plecarea lui Lupu de la comunisti, Timpul titreaza, “Lupu a iesit din haita”, calificandu-l totodata pe fostul presedinte al Parlamentului drept “dizident din plastilina”.

Cu referinta la gestul lui Marian Lupu, Moldova Suverana se face ca ploua. Deocamdata cel putin, nu sufla nici un cuvant. De parca nici nu s-ar fi intamplat. In introducerea pe care o publica la noul program de guvernare, care apare azi in ziar, Moldova Suverana recunaste insa, fara ocolisuri, ca este un: “Program prin denumire, dar manifest prin esenta”, si ca „acest document reprezinta mandatul unui Guvern, rostul principal al caruia este de a pastra pe harta lumii Statul Republica Moldova. Perseverenta cu care in ultima perioada este atacata aceasta realizare suprema a poporului nostru determina clar preocuparea fundamentala a Guvernului tarii”. Nu uita Moldova Suverana nici de preocuparea sa de baza – sa arata cu degetul la cel pe care-l trateaza de la o vreme incoace drept principal dusman extern ai statalitatiii moldovenesti – la presedintele Romaniei Traian Basescu adica, prorocindu-I azi ca “va ramane pe tusa”.

Ziarul de Garda e, ca de obicei, mai putin preocupat de probleme ce tin de actualitatea imediata. Gasiti insa in numarul azi un interviu cu Vanu Jereghei, director al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, care spune ca pe 7 aprilie s-a produs un atac asupra cetatenilor Republicii Moldova, dar si o investigatie despre atacurile tot mai frecvente, dupa 7 aprilie, ale hakerilor asupra retelelor informationale din Moldova. Sau, mai exact, despre atacurile din strainatate asupra retelelor institutiilor de stat din, dar si cele ale SIS-ului asupra site-urilor mass-media de opozitie din Moldova.
XS
SM
MD
LG