Linkuri accesibilitate

Iluziile şi pretenţiile unui grup de romi venit din senin la Berlin


Libera circulaţie a oamenilor este un drept fundamental, garantat tuturor cetăţenilor Uniunii Eropene. De acest drept se bucură, bineînţeles, şi membrii unor comunităţi etnice, stabiliţi în diversele ţări ale UE. Cetăţenii României, de pildă, pot călători fără viză în toate ţările Uniunii. În Germania, însă, şederea lor este limitată la trei luni. Asta, fiindcă aici există în continuare un embargo în ceea ce priveşte obţinerea unui loc de muncă şi stabilirea domiciliului. Munca în Germania pentru un cetăţean român presupune obţinerea unei autorizaţii speciale.

Se pare că cei aproximativ 100 de romi care luna trecută au sosit la Berlin nu cunosc aceste reglementări. Nu se ştie exact cine le-a sugerut că în capitala Germaniei ar obţine automat o locuinţă şi ar avea dreptul la ajutor social. Oricum, unii dintre romii din Muntenia care au participat la ocuparea abuzivă a unei clădiri publice şi a unei biserici au declarat că nu ar mai vrea să se întoarcă în România. Totodată, unii au cerut să li se ofere locuri de muncă şi locuinţe.

Întreaga afacere a devenit acum şi subiectul unei dezbateri în parlamentul local al landului Berlin. Ministrul de interne al landului, social-democratul Ehrhart Körting a vorbit despre un abuz al dreptului la libera circulaţie. Comentînd prezenţa romilor la Berlin care încearcă să spele parbrizele automobilelor oprite în faţa semafoarelor, Körting a spus că romii nu au venit în capitala germană nici ca turişti şi nici ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Romii au dreptul să viziteze oraşul, a mai spus ministrul, dar ei nu au voie sa lucreze la negru. Spălarea neautorizată a parbrizelor nu constitituie o infracţiune gravă. Dacă şoferii se plîng poliţiei din cauza unui serviciu nesolicitat sau dacă poliţia intervine pentru că o persoană se află pe carosabil, unde accesul este interzis, atunci persoana respectivă poate fi amendată. Între timp presa locală a semnalat o altercaţie între romii care spălau parbrize şi nişte controlori de la întreprinderea pentru transport public.

Au existat voci care au cerut expulzarea persoanelor care nu respectă legislaţia germană. Körting a respins astfel de cereri, afirmînd că din Germania nu poate fi expulzat nici un cetăţean al Uniunii Europene. O excepţie de la această regulă se face doar în cazul unor persoane care au săvîrşit infracţiuni grave. Opoziţia creştin-democrată din parlamentul landului federal Berlin a cerut guvernului să nu acorde autorizaţii de muncă acelor persoane care doresc să-şi legalizeze activitatea de spălare a parbrizelor. Acordarea de autorizaţii ar trezi doar speranţe false. Ministrul de interne a declarat că autorităţile locale vor încerca să explice romilor legislaţia germană şi că în urma discuţiilor aceştia se vor întoarce acasă. În momentul de faţă romii care ocupaseră biserica şi o clădire publică au fost cazaţi într-un cămin pentru azilanţi situat în nordul capitalei germane.


XS
SM
MD
LG