Linkuri accesibilitate

Amînarea plăţii pensiilor - CNAS invocă necesitatea "recalculării graficelor"


Moldova - Sarata Galbena, village in Hincesti, JUne2009
Moldova - Sarata Galbena, village in Hincesti, JUne2009

Pensionarii din Sărata Galbenă (Hînceşti) invocă foamea

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunţat azi într-un comunicat că pensiile se vor da pînă pe 20 iunie, adică cu cinci zile mai tîrziu faţă de lunile trecute. CNAS dezminţite informaţia apărută recent în presă că în buget nu ar exista bani pentru plata pensiilor, precizînd că motivul ar fi, de fapt, majorarea de acum două luni cu peste 80 mln. lei lunar a pensiilor şi operarea unor modificări în graficul de plată a plăţilor sociale.

Pensionarii de la Sărata Galbenă, raionul Hînceşti cu care am discutat azi ne-au zis că vestea adusă de postaşi, că pensiile vor fi date cu întîrziere, i-a cam băgat în sperieţi. Iată de ce au îndesit-o cu vizita la Oficiul Poştal, ca nu cumva să rateze ziua în care se vor împărţi banii: “De trei zile vin şi zic că nu au bani. Cît putem să umblăm noi pe drumuri după o pensie? Am 75 de ani, oare pot eu în fiecare zi să stau pe sub pereţi? La Oficiul Poştal mi-au zis că tocmai pe 12 iunie s-ar putea să primesc pensia, dar eu nu mai rezist, mă sufoc. Bine că ajunge la parlamentari, care împart banii între ei, dar noi ce să facem?”



Poştăriţa Ala Vizitiu nu a putut să ne explice de ce pensiile nu vor mai veni la vreme: “Noi suntem mici, ce ne dau aceea dăm, dar cauza nouă nu ne-o spun. Ieri nu am avut deloc bani, sămbătă tot nu am avut, între timp s-a adunat lume, suntem în întîrziere cu plata pensiilor. Nouă ne-au spus că de acum pînă pe data 25 au prelungit, dar pînă acum pînă pe 15 încheiam cu plata pensiilor.”





La poarta unei gospodării am întîlnit o bătrînică trecută de 80 de ani, care se numeşte Maria Vlaicu. Ea ne-a spus că îşi aşteaptă pensia de o săptămînă: ”eu sunt singură, vai de capul meu. Pensia e mică acum şi e scump tot. Mai mult sunt flămîndă.”

La Sărata Galbenă sunt peste 1200 de pensionari. Majoritatea acestora se arată nemulţumiţi că iau cam puţini bani în comparaţie cu preţurile de azi, darămite atunci cînd mai şi întarzie: ”Nu primim pensii din cauza guvernului, care îşi bate capul de dînsul. Se mai zvoneşte că o să ne oprească cîte o pensie pentru reconstruirea parlamentului. Dar de ce Vladimir Voronin nu a ieşit atunci în faţa tinerilor să vorbească cu ei, că dacă ieşea el tinerii nu ar fi stricat parlamentul. Vrem să le spunem guvernanţilor că tare ne obijdeuiesc pe noi, pensionarii. Eu acum sunt nevoit să rabd, că de o săptămînă stau în rînd după pensie şi ne lămuresc că nu sunt bani. Dar unde sunt banii noştri?”

Le-am promis pensionarilor că imediat cum ajung la Chişinău dau telefoane la Casa Naţionlă de Asigurări Sociale dar nici acolo nu am putut afla de ce întîrzie pensiile, dacă guvernul reintrat în drepturi dă asigurări că nu va admite restanţe în pofida crizei globale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG