Linkuri accesibilitate

UE ar trebui să susţină mai activ presa liberă şi proiectele societăţii civile


George Dura
George Dura

Analistul George Dura susţine că interese de natură economică fac ca UE să nu vrea să-şi strice relaţiile cu Rusia din cauza Moldovei

Uniunea Europeana are interesul ca viitoarele alegeri sa fie cit mai transparente si ca rezultatul sa reflecte vointa populatiei. Pe de alta parte, numeroasele incalcari din campania pentru alegerile din 5 aprilie si evenimentele post-electorale au demonstrat slabiciunea Uniunii Europene si chiar un esec al acesteia in a fi mai critica fata de autoritatile din Moldova, spune cercetatorul de la Bruxelles, George Dura, de la Centrul pentru studii de politici europene.

George Dura: „Deci, se poate interpreta sau ca o slabiciune sau pe de alta parte, se poate vedea ca un fel de a-si spala miinile, de a spune ca asta este problema voastra interna, noi vrem ca totul sa fie un proces democratic, dar noi nu ne amestecam. Oricine va cistiga, vom lucra cu el, daca este ales intr-un mod democratic si mai mult nu. Deci, clar ca Uniunea Europeana nu este intr-o pozitie sa spuna ca noi sprijinim opozitia pentru ca comunistii au facut niste nereguli sau au arestat oameni samd.”

In 2005, Uniunea Europeana a conditionat semnarea planului de actiuni pentru Moldova de organizarea unor alegeri libere si corecte. In 2009, nu a existat nici o conditionare de acest fel, ceea ce, spune George Dura, i-a facut pe unii observatori sa creada ca Uniunea Europeana s-ar simti mai comod cu un partener cu care a lucrat timp de 8 ani si care cel putin la nivel de retorica sprijina integrarea europeana, desi a regresat la capitolul democratizare. Pe de alta parte, spune cercetatorul de la Bruxelles, in campania electorala s-a vazut clar ca partidul comunistilor a fost favoritul Moscovei. Relatia actuala dintre Uniunea Europeana si Rusia este inca destul de incordata pe mai multe planuri, ceea ce reduce marja de manevra a Uniunii Europene in privinta Moldovei.

George Dura: „Desi se pregatesc negocierile pentru un nou tratat intre Rusia si Uniunea Europeana, asta creaza si situatia in care Uniunea Europeana devine mai reticenta in a penaliza sau in a face declaratii negative fata de implicarea Rusiei in campania politica din Moldova. Deci, Uniunea Europeana are acum alte interese geopolitice, de natura economica mult mai importante decit ceea ce reprezinta Moldova in politica Uniunii Europene sau in politica anumitor state mai mari din Uniunea Europeana si nu vrea sa-si strice relatiile cu Rusia din cauza Moldovei. Deci, se tine mai la o parte”.

Noul cadru de colaborare propus Moldovei de catre Uniunea Europeana sub forma Parteneriatului Estic ar putea sa dea roade numai intr-o perspectiva indepartata. Este vorba despre liberalizarea comertului si a regimului de vize. Pina atunci, spune cercetatorul de la Bruxelles George Dura, Uniunea Europeana ar trebui sa se implice mult mai activ decit pina acum in a sustine ceea ce a mai ramas din presa libera si independenta, sa sustina proiecte ale societatii civile pe ambele maluri ale Nistrului asa incit si populatia sa inteleaga mai bine ce este Uniunea Europeana nu doar sub aspectul libertatii de circulatie si al comertului, dar mai ales sub aspectul democratizarii si al valorilor impartasite de Uniunea Europeana.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG