Linkuri accesibilitate

Adoptarea Ordonanţei pentru modificarea legii cetăţeniei


Versiunea Senatului prevede că cererile pot fi depuse şi la prefecturile de judeţ şi la consulatele României

Camera superioara a Parlamentului Romaniei a adoptat cu unele amendamente Ordonanta de Urgenta pentru modificarea legii cetateniei. Unul dintre amendamente prevede ca cererile de obtinere a cetateniei romane de catre moldoveni sa poata fi depuse nu doar la Ambasada sau la Bucuresti, ci si la toate prefecturile de judet din tara, precum si consulatele Romaniei din strainatate, in functie de resedinta aplicantului.

Titus Corlatean, seful Comisiei de politica externa din Senatul Romaniei a explicat necesitatea acestui amendament spunind ca “este extrem de dificil ca romanii din Republica Moldova si Ucraina sa se deplaseze pina la Bucuresti pentru a-si depune cererile de cetatenie”. Un alt amendament precizeaza ca numarul persoanelor angajate la Directia Cetatenie din Ministerul Justitiei trebuie sa se dubleze, astfel incit aceasta structura sa ajunga la 12 functionari, fata de 6 citi exista acum si 8 cit preciza ordonanta de urgenta. Ordonanta produce deja efecte, dar urmeaza sa fie adoptata si de Camera Deputatilor, care este camera inferioara a parlamentului Romaniei.

Guvernul roman a simplificat, in aprilie dupa violentele de la Chisinau, procedurile de redobindire si acordare a cetateniei pentru moldovenii de peste Prut. Termenul maxim de verificare a dosarului celor care vor sa devina romani a fost redus de la sase la cinci luni, iar dreptul de a solicita cetatenia a fost extins pentru descendentii pină la gradul trei, dreptul fiind valabil în forma anterioară a legii pentru rudele de până la gradul doi.

Seful comisiei de politica externa din Senatul explicat ca prin aceasta lege Romania nu-si pune problema unei epurari etnice in Republica Moldova, spunind ca deja “peste un milion de cetateni moldoveni sint plecati la munca in strainatate” si ca acestia “au nevoie de ceea ce le confera principiul constitutional romanesc” adica de “un anumit confort romanesc si european”. Senatorul Titus Corlatean a mai argumentat ca Romania “a renuntat la o formula mult mai ambitioasa” si ca s-a rezumat doar la “o procedura individuala” prin care sint vizati toti cei care au avut cetatenie romana, fie ei etnici maghiari, germani sau evrei“.
XS
SM
MD
LG