Linkuri accesibilitate

Reacţii ale opoziţiei la demisia lui Marian Lupu


Satisfacţie, ofertă de aderare, suspiciune, părere de rău că decizia este tardivă

Liderii partidelor de opozitie au salutat iesirea lui Marian Lupu din PCRM, exprimindu-se cu prudenta despre probabilele ei consecinte. PLDM, PL si AMN nu exclud faptul ca fostul presedinte al parlamentului nu a parasit atat de simplu formatiunea condusa de Vladimir Voronin.

„Nu am decat sa ma bucur ca, in sfarsit, Marian Lupu a avut caracter si, dincolo de declaratii, a avut si o actiune”, a spus Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM). Filat a mai spus ca partidul sau este deschis pentru toti cei care imbratiseaza principiile si valorile PLDM.

Serafim Urecheanu, liderul Aliantei „Moldova Noastra” considera ca „gestul lui Lupu este bun, dar intarziat . Marian Lupu trebuia sa ia aceasta decizie de plecare de mult timp, iar acum deja e prea tarziu.”

Presedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a spus ca, in pofida acestei decizii, trebuie ca toti sa examineze si sa cintareasca atent aceasta decizie.„Noi trebuie sa vedem de unde vine aceasta decizie: de la insusi Marian Lupu sau poate este un nou plan facut de comunisti”, a spus Ghimpu.

Liderul PL nu exclude varianta potrivit careia Lupu special a iesit din PCRM pentru a obtine la alegerile parlamentare anticipate voturile partidelor de centru, pentru ca mai apoi, venind in Parlament, sa le ofere PCRM. Mihai Ghimpu mai spune ca urmeaza sa vedem cine a luat decizia de plecare a lui Lupu din PCRM – Lupu sau Voronin.

„Partidul Social Democrat constata ca plecarea domnului Lupu din randurile PCRM acum, cand acest partid se prezinta ca principalul vinovat pentru criza economica, politica, morala si spirituala in care s-a pomenit societatea moldoveneasca, este si un semnal mult asteptat al prabusirii definitive a ideologiei comuniste si a PCRM ca exponent al acestei perimate ideologii ”, se arata intr-un comunicat de presa al PSD.

Liderul PD Dumitru Diacov a lasat sa se inteleaga ca Marian Lupu are toate sansele sa fie primul pe lista PD in anticipate.”Sigur ca da. Asta e una din ofertele care poate fi propusa din partea PD. Domnul Lupu va incerca sa fie centrul de coagulare a fortelor pe centrul politic. In caz contrar vom avea ceea ce avem azi”, a mai declarat Dumitru Diacov pentru Europa Libera.





In declaratia sa, Marian Lupu a mentionat ca se retrage din randurile PCRM in situatia cand au fost consumate toate posibilitatile si incercarile de a participa in procesul de luare a deciziilor in partid, realizind pericolul pozitiilor pe care nu le impartaseste si fiind constient de eventualele consecinte ale acestui pas.
XS
SM
MD
LG