Linkuri accesibilitate

De curind, un fost angajat al Departamentului de Stat American si sotia lui au fost arestati sub acuzatia ca ar fi spionat pentru Cuba. Ce masuri au fost luate la ministerul american dupa dezvaluirea acestui caz de spionaj?

Secretarul de stat, Hillary Clinton a dispus revizuirea procedurilor de securitate. Ea a declarat presei ca toate masurile in vigoare vor fi analizate pentru a se asigura ca o astfel de violare a juramintului de credinta fata de tara pe care-l depun salariatii ministerului nu mai e posibila.

Walter Kendall Myers, un fost salariat al Departamentului de Stat, acum in virsta de 72 de ani si sotia lui, Gwendolyn sint acuzati ca ar fi ajutat cu informatii guvernul comunist al Cubei timp de aproape 30 de ani. Hillary Clinton a spus ca actul de acuzare si faptul ca el implica ministerul sint tratate cu cea mai mare seriozitate si ingrijorare. Cei doi acuzati nu au fost eliberati pe cautiune de teama ca ar putea incerca sa paraseasca tara . Nu este inca clar ce fel de informatii a oferit familia Myers, cubanezilor.

La Departamentul de Stat este efectuata in prezent o evaluare complexa a consecintelor acestor scurgeri de informatie catre un regim ostil. O sursa din cadrul ministerului a aratat ca s-a stiut ca Myers transmite informatii cubanezilor inca de cind acesta s-a pensionat, dar ca a fost lasat in libertate pentru a se vedea cum evolueaza cazul.

Myers a indeplinit functia de analist principal pentru chestiuni europene in cadrul Biroului pentru Informatii si Cercetare al Departamentului de Stat. Ei s-a pensionat la 31 octombrie 2007. In ultimele luni de lucru, Walter Kendall Myers a citit circa 200 de rapoarte secrete cu privire la Cuba desi la vremea respectiva se ocupa de Europa.

Secretarul de stat Clinton a spus ca ministerul pe care-l conduce va coopera cu investigatia organelor abilitate, adaugind ca la fel de important este sa se asigure ca astfel de cazuri nu vor fi posibile in viitor. O sursa a declarat ca sotii Myers nu ar fi fost motivati de cistiguri banesti, atunci cind au oferit informatii cubanezilor ci de convingeri politice. Ei “credeau cu-adevarat” in sistemul cubanez – a declarat sursa sub beneficiul anonimatului.

Se pare ca Havana achita cheltuieli ale celor doi, dar marea majoritate a averii acestora – un cont in valoare de 500 de mii de dolari—pare sa fi provenit din salariul lui Myers. Suma va fi totusi confiscata sub acuzatia de frauda, pentru ca inculaptul a obtinut cistigurile de la stat, in timp ce lucra impotriva guvernului American. In actul de acuzare se arata ca Walter Kendall Myers—cu nume de cod, agentul 202 si sotia lui, Gwendolyn –agenta 123 sau E-634—au spionat timp de aproape trei decenii. Ei sint acum pasibili de circa 30 de ani inchisoare.

XS
SM
MD
LG