Linkuri accesibilitate

Cazul Kurras - din nou despre Stasi și Oficiul Gauck


Karl-Heinz Kurras
Karl-Heinz Kurras
Pe data de 2 iunie 1967 a fost împuşcat în Berlinul Occidental studentul Benno Ohnesorg. Studentul se afla în preajma unor manifestanţi de stînga care protestau împtriva şahului Persiei în vizită la Berlin. Cel care a tras a fost poliţistul Karl-Heinz Kurras. În următorii ani Ohnesorg devenise o figură martir pentru cei care la sfîrşitul anilor 1960 s-au alăturat mişcării anti-autoritare de protest care cuprinsese centrele universitare occidentale. O mulţime de speculaţii au fost puse în circulaţie după moartea violentă a studentului care furnizau protagoniştilor de atunci materialul pentru diverse legende politice.

De curînd s-a aflat că poliţistul Karl-Heinz Kurras a lucrat ca agent al Securităţii est-germane Stasi. Sub numele de "Otto Bohl" Kurras a transmis poliţiei secrete est-germane informaţii legate de aparatul de poliţie vest-berlinez. Se ştia că Stasi are un agent în rîndurile poliţiei vest-berlineze, dar acesta niciodată nu a putut fi identificat.

Dintr-o pură întîmplare s-a descoperit recent un dosar în arhiva fostei securităţi în care se aflau dovezile că ex-poliţistul Karl-Heinz Kurras lucra pentru Stasi. Fostul poliţist, azi pensionar, a refuzat să discute despre activitatea sa secretă cît şi despre focul letal din 1967.

Cazul Kurras însă a redeclanşat în Germania o altă discuţie care, din cînd în cînd, vizează existenţa Oficiului federal pentru administrarea arhivelor fostei securităţi Stasi.

S-au ivit imediat acele voci care acuză sistematic Oficiul de incompetenţă, de delăsare şi de rea-credinţă. Directoarea oficiului, Marianne Birthler, a fost acuzată că nu ştie ce se întîmplă în instituţia care administrează documentele. Asta după ce un cercetător, angajat al oficiului, a pregătit publicarea unui articol legat de cazul ex-poliţistului spion. Încă înaintea apariţiei articolului presa a aflat despre informaţiile cuprinse în textul cercetătorului, text care fusese aprobat de către conducerea oficiului. Şefa oficiului a devenit acum ţinta atacurilor fiindcă nu ştia ce anume a scris cercetătorul, dar a aprobat apariţia articolului.

Cu alte cuvinte, dintr-un ţînţar s-a făcut un armăsar, iar criticii Oficiului au găsit iarăşi un pretext publicistic, cerînd din nou, desfiinţarea instituţiei, create după unificare, şi transferearea documentelor Stasi într-o arhivă de stat.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG