Linkuri accesibilitate

Ce garanţii există că listele electorale vor fi întocmite corect?


Iurie Ciocan (CEC)
Iurie Ciocan (CEC)

Interviu cu secretarul CEC Iurie Ciocan

Până la 3 iulie, autorităţile publice locale au sarcina să întocmească listele electorale pentru fiecare secţie de votare, urmînd a fi întreprinse verificări la domiciliul alegătorilor, după care listele vor fi semnate de primarul localităţii, care certifică astfel autenticitatea lor. Un exemplar al listei, în format electronic, va fi transmis, până la 6 iulie, la Comisia Electorală Centrală.

L-am întrebat pe secretarul CEC, Iurie Ciocan, ce garanţii există că listele electorale vor fi întocmite corect

Iurie Ciocan: "Se iau listele electorale care au fost utilizate în alegerile anterioare. Din aceste liste se exclud persoanele care au decedat, la ziua verificării. Sunt înscrise persoanele care către ziua eventuală a alegerilor anticipate vor împlini vârsta de 18 ani. Persoanele care au obţinut viza de reşedinţă în acea localitate între timp sau şi-au retras-o, fie că se înscriu suplimentar, fie că se exclud. Oricum este vorba de o campanie electorală nouă şi vor fi întocmite liste electorale noi, pornind de la zero".

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Nicolae Gârbu consideră că este esenţial să existe două termene – unul pentru întocmirea listelor electorale, altul – pentru verificarea acestor liste la domiciliu: "Este foarte important ca aceste liste să fie verificate la domiciliu şi le dăm un termen pentru întocmirea listelor electorale şi altul pentru verificarea la domiciliu. Persoana responsabilă de la primărie poate să stea pe loc şi să întocmească aceste liste. Ei au diferite date despre alegători".

Imediat după ce va fi semnat decretul prezidenţial privind dizolvarea Parlamentului şi anunţarea datei alegerilor parlamentare anticipate, CEC va proceda la recepţionarea dosarelor viitorilor concurenţi electorali.
XS
SM
MD
LG