Linkuri accesibilitate

"Doar doi europarlamentari adevăraţi, ceilalţi numai interese personale"

Asa cum era de asteptat, numele lui Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali, deja europarlamentari in numele Partidului Romania Mare, apar foarte des in comentariile din presa de azi. Despre presedintele PRM, Calin Hera scrie in Evenimentul zilei ca a dovedit instinct politic atunci cand s-a agatat “ca spanzuratul de o funie nesperata de snurul Gigi Becali”. In aceasta combinatie de lista, Corneliu Vadim Tudor a reusit sa-si duca partidul in Parlamentul European, cu cel putin doua mandate. Marele perdant al alegerilor europarlamentare a fost, in opinia comentatorului, presedintele liberalilor, Crin Antonescu. In schimb, Mircea Geoana, seful social democratilor, ar fi jucat inspirat atunci cand a ales chiar ziua alegerilor ca sa se razboiasca cu presedintele Traian Basescu pe tema retragerii trupelor din Irak. “Aceste alegeri au fost niste calificari pentru prezidentiale” – este concluzia lui Calin Hera.

Evenimentul zilei explica si cum a ajuns PSD sa rateze avansul de 4-5 procente cu care spera sa-i surclaseze pe colegii de coalitie, democrat liberali: unii baroni locali au tinut sa-si avertizeze sefii de la centru ca de ei depinde victoria partidului. Cu alte cuvinte, daca nu li se face pe plac, daca nu sunt numiti in functie oamenii doriti de ei, atunci nici ei nu mobilizeaza electoratul asa cum stiu de obicei sa o faca. PSD ar fi pierdut prin aceste demonstratii de forta, la scrutinul de duminica, chiar si 13 procente in anumite judete dominate in mod traditional de PSD.

In Cotidianul, Cristian Patrasconiu discuta doua manipulari grosolane din ultimele zile ale campaniei si de care se fac vinovati social-democratul Adrian Severin si presedintele social-democratilor, Mircea Geoana. Cel dintai a lansat pe piata ideea ca rapoartele europene defavorabile Romaniei, in special pe tema reformei justitiei, ar fi corupte. Cel de-al doilea s-a delimitat zgomotos de masura retragerii soldatilor romani in Irak, desi ca vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii Geoana a fost de fata la sedinta in care acest pas fusese hotarat.

In sfarsit, in Gardianul, Cornel Ivcanciuc nu vede decat doi adevarati europarlamentari intre cei alesi duminica: pe Adrian Severin (PSD) si pe Monica Macovei (PDL). Doar ei ar avea idealuri pentru care sa lupte. Ceilalti – numai interese, si anume interese personale.
XS
SM
MD
LG